Tri priče iz džemata Zabrđe

Članovi Mreže mladih Novi Grad dogovorili su zajedničke aktivnosti koje će se provoditi u džematima tokom mubarek mjeseca Ramazana. U drugom dijelu druženja mladi su iskoristili priliku da se upoznaju i druže sa prof. Tadžuddinom Furfurom sirijskim učenjakom koji je omladinu uistinu počastio lijepim predavanjem na temu: "Kako dočekati najdražeg gosta?” Pročitajte i više o pet maturanata iz džemata Zabrđe koji su okončali školovanje u bh. medresama.

Priča jedan: Druženje članova Mreže mladih Novi Grad sa prof. Tadžuddinom Furfurom

Predramazansko druženje članova Mreže mladih Novi Grad održano je 28.04.2019. godine u Istiklal džamiji. U radnom dijelu sastanka dogovorene su zajedničke aktivnosti koje će se provoditi u džematima tokom mubarek mjeseca Ramazana.

U drugom dijelu druženja mladi su iskoristili priliku da se upoznaju i druže sa prof. Tadžuddinom Furfurom sirijskim učenjakom koji je omladinu uistinu počastio lijepim predavanjem na temu: “Kako dočekati najdražeg gosta?”

Uvaženi prof. Tadžuddin Furfur živi i radi trenutno u Švedskoj gdje je imao priliku da se upozna sa radom i djelovanjem bošnjačkih džemata na tom području. Zajedno sa svojom delegacijom ponudio je Mreži mladih uzajamnu saradnju na polju rada sa mladima.

Priča dva: Pomagači Allahove vjere

U džematu Zabrđe postojala je jedna mahala koja nije slala gotovo nikako djecu u mekteb i živjeli su u izolaciji sve dok njihov imam Mirsad-ef. Mešanović nije upoznao jednog mlađeg džematliju po imenu Nusret Hubijar, koji je svoju kćerku upisao u mekteb. Nakon razgovora o stanju u njegovoj mahali, Nusret se potrudio da učini napor po tom pitanju, tako da je gotovo svu djecu koja su mektebskog uzrasta u ovoj školskoj godini upisao u mekteb Zabrđe.

Na ovaj način se kroz druženje i uzajamnu brigu o islamu i džematu grade bratski odnosi. Posebno raduje ovakav pristup i način razmišljanja  sve većeg broja mladih bračnih parova, koji žele biti istinski pomagači Allahove vjere.

Priča tri: Pet maturanata džemata Zabrđe u bh. medresama

U 2019. godini džemat Zabrđe je imao pet maturanata u našim medresama. Radi se o učenicima koji su prošli kroz mekteb u Zabrđu a nakon toga upisali jednu od naših medresa. Njih četvero je završilo Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu i to: Mešanović Mubina, Mešanović Sumeja, Mehanović Haris i Abdić Mirza.

Ait Idir Hamza je uspješno završio Karađoz-begovu medresu u Mostaru, a u mektebu se isticao kao izuzetan učač Kur’ana i postizao zapazene rezultate.

Haris, Sumeja i Mubina su članovi Mreže mladih od njenog osnivanja i dali su veliki doprinos u njenom razvoju i jačanju. Našim maturantima želimo  puno uspjeha u daljnjem školovanju i životu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter