Search
Close this search box.

ČESTA PITANJA

Član Islamske zajednice na području Medžlisa IZ Sarajevo postajete tako što uplatite godišnju članarinu kod imama Vaše džamije ili na blagajnoj Medžlisa (ulica Bistrik 8) u visini od 50 KM.

Svaki član Islamske zajednice je garant njenog opstanka i jačanja kvalitetnijeg vjerskog života. Članstvom pomažete organiziranje i održavanje Vašeg džemata kojem pripadate, uspostavljanje namaza i mektebske pouke za djecu i dobivate priliku da aktivno sudjelujete u svim procesima vezanima za Islamsku zajednicu. Biti član znači imati svoj identitet, znati kome pripadamo, za koje vrijednosti se borimo i jasno se odrediti u kom pravcu svoj život želimo da usmjerimo.

Nakon što ekipa Hitne pomoći konstatuje smrt umrle osobe, sve tehničke detalje vezano za dženazu dogovarate u pokopnom društvu Jedileri čije se sjedište nalazi se na prepoznatljivoj lokaciji – Turbe sedam braće – ul. Bistrik do br. 8. Više detalja na www.jedileri.ba

Radnička džuma se u ljetnom periodu klanja u 15:15h u džamiji Hrasno.

Za šerijatsko vjenčanje je potrebna potvrda iz općine o terminu održavanja općinskog/građanskog vjenčanja, ili vjenčani list za slučaj da je isto već obavljeno. Sa tom potvrdom doći u Vjersko-prosvjetnu službu Medžlisa, na adresu Kračule 23, i na licu mjesta ispuniti formular kojeg će vam dati naš službenik. Sa njim ćete dogovoriti imama-matičara, mjesto i vrijeme vjenčanja.

Zgrada Administrativno-pravne službe Medžlisa i zgrada Vjersko-prosvjetne službe Medžlisa rade radnim danima od 8h do 16h.

Većina džemata Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo organizira poučavanje arapskog pisma (sufaru) zato prvi korak neka bude upit Vašem lokalnom imamu. Ukoliko u tom džemate nije organizirana pouka, otvorite sekciju “najave” na našoj stranici i priključite se pouci tamo gdje Vam najviše odgovora.