ŠERIJATSKO/VJERSKO VJENČANJE

Brak između muškarca i žene, te porodica sama po sebi, predstavljaju institucije kojima vjera islam daje izuzetan značaj. Muslimani i muslimanke koji se odluče na stupanje u bračne vode, osim općinskog vjenčanja, brak sklapaju i u džamiji, tj. provode proceduru vjerskog – šerijatskog vjenčanja.

ŠERIJATSKO VJENČANJE U PRAVILU SE MOŽE OBAVITI SAMO NAKON OBAVLJENOG OPĆINSKOG VJENČANJA PRED MATIČAROM. 

Dokumentacija koja je potrebna za zakazivanja termina šerijatskog vjenčanja:

  • Čitko popunjeni formular za prijavu šerijatskog vjenčanja. Ovaj formular može se preuzeti u Medžlisu ili na web stranici Medžlisa (www.medzlis-sarajevo.ba), popuniti ga i popunjenog donijeti/predati u Medžlis;
  • Dokaz da je prijavljeno općinsko vjenčanje-potvrda iz općine (donijeti na dan podnošenja prijave u Medžlisu);
  • Vjenčani list-Izvod iu matične knjige vjenčanih iz općine (donijeti na dan vjenčanja i dati na uvid licu koje vrši vjenčanje).


Potrebnu dokumentaciju za šerijatsko vjenčanje treba predati u sjedište Medžlisa –Služba za vjerske i odgojno obrazovne poslove (Kračule 23) najkasnije 7 dana prije termina šerijatskog vjenčanja.

Prilikom prijave vjenčanja, u dogovoru s budućim mladencima, ustvrđuje se datum, vrijeme i mjesto šerijatskog vjenčanja.

Mladenci koji zakazuju vjenčanja u općinama Hadžići, Ilidža, Vogošća, Ilijaš, za šerijatska vjenčanja ukoliko žele na području tih općina obaviti šerijatsko vjenčanje mogu se obratiti imamima u Centralnim džamijama tih općina.

Taksa za šerijatsko vjenčanje iznosi 30,00 KM za sva vjenčanja koja se obavljaju u

-Hadžijskoj džamiji-kod Inat kuće, preko puta Vjećnice, svakim danom izuzev nedjelje,

-Istiklal džamija na Otoci kod Olimpijskog bazena, samo subotom),

Taksa za šerijatsko vjenčanje iznosi 100,00 KM za sva vjenčanja koja se obavljaju u drugim džamijama i posebnim mjestima (džamije po želji, restorani, hoteli, privatne kuće)

Sve dodatne informacije možete dobiti i putem telefona na broj  061 105-728