Search
Close this search box.

Senedin-ef. Šarić povodom dženaze u Ahatovićima: Staviti ovaj datum u fokus kako zločini ne bi bili zaboravljeni

Na Šehidskom mezarju Ahatovići u srijedu, 14. juna 2023. godine, s početkom u 14.00 sati, bit će organizirana dženaza za pet stanovnika Ahatovića ubijenih 14. juna 1992. godine u masakru u Sokolinama.

Masakr u Sokolinama je ratni zločin počinjen nad bošnjačkim civilima i ratnim vojnim zarobljenicima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Povodom obilježavanja ovog datuma i obavljanja dženaza-namaza, danas je u Media centru IZ boravio imam džemata Ahatovići Senedin-ef. Šarić koji je ovom prilikom podsjetio na stravičnost spomenutog zločina.

– Ovi ljudi su ubijeni u mjestu Sokolina u autobusu tog 14. juna kada su iz logora odvedeni prema Srednjem. I prije toga je bilo zločina, jer su ubistva, kako kolektivna, tako i pojedinačna, počela samim ulaskom agresora na područje Ahatovića. Primjera radi, već dan nakon ulaska agresora na ovo područje je strušena džamija u Ahatovićima – kazao je efendija Šarić

Kako je pojasnio, od samog početka proljeća je realizovano nekoiko memorijalnih događaja, čiji je cilj podsjećanje na ove zločine.

– Ovaj datum nastojimo staviti  u fokus kako zločini ne bi bili zaboravljeni. Bitno nam je da se to održava, zbog toga da naše i naredne generacije ne bi zaboravile. Važno je da znaju šta se desilo ljudima sa ovog prostora samo zbog toga što su bili muslimani – rekao je Šarić. 

Osvrnuo se i na film Avde Huseinovića “Tajna autobusa smrti” koji tematizira ovaj zločin.

– Mi mu dugujemo zahvalnost za sve što je uradio u oblasti kulture sjećanja. Film je dostupan na youtube kanalu, a gledajući ga možemo dobiti potpuno jasnu sliku o tome šta se desilo. Čak je i živim svjedocima teško govoriti o tome i detaljno opisivati zbog emocije koju osjećaju spram toga. U tom smislu, film je objedinio određene objektivne detalje vezane za ovaj zločin –  istakao je imam džemata Ahatovići Senedin-ef. Šarić.

Sokolina.JPG - Senedin-ef. Šarić povodom dženaze u Ahatovićima: Staviti ovaj datum u fokus kako zločini ne bi bili zaboravljeni
Facebook
Twitter