Search
Close this search box.

Hazim-ef. Emšo dobitnik “Šestomartovske plakete” Općine Hadžići

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Hadžići koja je održana danas u Multimedijalnoj sali obilježen je Dan nezavisnosti BiH – 1. mart i Dan općine Hadžići – 6. mart. Dodijeljena su općinska i sportska priznanja za 2020. godinu. Pojedinačna ”Šestomartovska plaketa” dodijeljena je dugogodišnjem hadžićkom imamu Hazim-ef. Emši, za poseban doprinos odbrambeno – oslobodilačkom ratu 92-95 i društveni angažman.

Plaketa se dodjeluje pojedincima koji su svojim radom i zalaganjem postigli značajne rezultate, doprinijeli unapređenju društvene zajednice i afirmaciji Općine Hadžići, u cjelini, te svojim radom poboljšali uvjete života i rada u društvenoj zajednici i značajno doprinijeli razvoju i promociji humanizma i volonterizma.

Hazim-ef. Emšo rođen je 1953. god. u Kiseljaku, gdje završava osnovnu školu. Gazi Husrev-begovu medresu redovno završio 1972. god. Rješenjem Starješinstva IZ u BiH  br: 2586/75  od 23.10. 1975.god., a na prijedlog Odbora IZ-e Sarajevo postavljen za imama, hatiba i muallima  u džematu  Hadžići, počevši od 01.09.1975.god.

Dužnost imama u Hadžićima neprekidno obavljao do 01.05.1992.god.kada zbog agresije dolazi do prekida u ovom službovanju. Početkom agresije uključio se u redove ARBiH kao pripadnik 9. bbr, prvo kao vojnik u rovu, a kasnije kao starješina u komandi brigade, a zatim u komandi 14. Divizije u Tarčinu. Odlukom Predsjedništva RBiH br: 02-011-305/95 od 12.12.1995. proizveden u čin kapetana. Na osobni zahtjev početkom aprila 1996. god. demobilisan  iz Armije BiH.

Na Fakultet isl.nauka u Sarajevu kao vanredni student upisao se 1984.god. , a 1990. godine apsolvirao. Iste godine skupa sa suprugom obavio hadž.  Diplomirao  je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu 09.06.1994.god. Nakon demobilizacije Rješenjem Rijaseta IZ-e U BiH br: 02-MO-1536/96 od 24.04.1996.god, a na prijedlog Medžlisa IZ-e Sarajevo postavljen na dužnost imama, hatiba i muallima u Hadžićima počevši od 01.04.1996.god.

Na kraju vjeronaučne 1996/97. nagrađen kao trećeplasirani muallim  na prostoru  MIZ-e Sarajevo. Priličan broj polaznika  mekteba je završilo medresu, desetak je završilo Fakultet islamskih nauka, a  trojica  su trenutno aktivni imami. Jedan svršenik  mekteba je prije nekoliko godina  položio hifz.

Saradnik IIN «Preporod « od početka njegovog izlaženja, nekoliko godina prilozima enigmatskog karaktera, a kasnije i ozbiljnijim prilozima edukativnog i informativnog sadržaja. Bio član redakcijskog kolegija  i  saradnik glasila  9. bbr « Glas Bosne « koji je izlazio u godinama agresije na BiH.

Za vrijeme službovanja aktivno uključen u izgradnju džamije  i Kulturnog centra u Hadžićima, džamija  u Binježevu, Donjim Hadžićima, Žunovnici i Kasatićima. Posredno, uz pomoć džematlija, pomagao obnovu i izgradnju skoro svih džamija i mesdžida na prostoru općine Hadžići.

Pored  aktivnosti na unapređenju vjerskog života u Hadžićima, veoma aktivan na društvenom, sportskom, humanitarnom, ekološkom i drugim poljima. Svesrdno podržavao u granicama svojih mogućnosti sportske kolektive, kulturno umjetnička društva, udruženja. Aktivan član Planinarskog društva  Brezovaća.

Svih postratnih godina redovno učestvuje u obilježavanju godišnjica, značajnih datuma u organizaciji boračkih udruženja, porodica šehida i poginulih boraca, logoraša, RVI-a, udruženja za traženje nestalih hadžićana  i dr. kao i posjete šehidskim mezarjima prigodom državnih i vjerskih praznika. Redovno učestvovao u organizaciji kolektivnih i pojedinačnih dženaza ekshumiranim šehidima.

Bio je član uređivačkog odbora za izradu monografije  “Svjedoci istine” u izdanju općine Hadžići 2007.godine, kao i Redakcijskog kolegija za izradu monografije  „Historizacija događaja 1992-1995“ 

U mirovinu   otišao krajem 2015. godine.

Facebook
Twitter