Učešće glavnog imama dr. Abdulgafara Velića na konferenciji u Asiagu

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić govorio je na konferenciji o Prvom svjetskom ratu organiziranoj u Asiagu ovog vikenda.

Gosti konferencije su se prisjetili svih stradanja i velikog broja žrtava, među kojima su i Bošnjaci. Stoga je na konferenciji skrenuta Pažnja na velike borbe između Austrije i Italije. 

Učesnici su se podsjetili na činjenice o tome da je jedan front tih borbi bio na granici današnje Slovenije i Italije, a drugi na sjeveru; u blizini Vićence, Verone i Padove. Na oba ova fronta učestvovali su i Bošnjaci, kao redovni vojnici Austro-Ugarske monarhije. Na svim tim lokacijama i u Logu pod Mangartom i u dolinama rijeke Soče, ali i na sjeveru Italije, nalaze se kaburovi mladih bošnjačkih vojnika. 

  • U Memorijalnom centru u Asiagu, nedaleko od Vićence, ukopano je 55 hiljada vojnika, među kojima su i brojni Bošnjaci. Samo u jednoj akciji prilikom preuzimanja Monte Meletija poginulo je 208 bošnjačkih vojnika. Jedan dio tih bošnjačkih vojnika ukopan je na Monte Meletiju (jedan o planinskih vrhova), na nadmorskoj visini od 1700 metara. Nedavno postavljeni nišani na njihovim kaburovima najzapadniji su nišani bošnjačkih vojnika iz Prvog svjetskog rata – istakao je, između ostalog, glavni imam sarajevskog medžlisa.

Skrenuo je pažnju i na inicijativu lokalne zajednice da zemljište sa kaburovima vojnika Bošnjaka bude uknjiženo na Islamsku zajednicu.

  • Memorijalni centar Asiago zajedno sa Islamskom zajednicom Bošnjaka u Italiji organizirao je posjetu ovim lokacijama na sjeveru Italije, kao i konferenciju na kojoj se govorili o svim tim teških historijskim događajima, ali i o savremenim prilikama i perspektivama. Pokrenuta je i inicijativa lokalne zajednice i lokalnih udruženja da se zemljište s kaburovima naših vojnika uknjiži na Islamsku zajednicu – kazao je dr. Velić.

Poručio je da posjete lokalitetima poput ovoga podsjećaju na pojedince koji su ponijeli žrtvu bremenitih vremena.

  • Ovo tužno mjesto treba posjetiti i proučiti fatihu svim tim našim mladićima, koje su teške geopolitičke okolnosti i društvene oluje s početka XX stoljeća dovele do ovih evropskih vrleti – zaključio je glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić.
Facebook
Twitter