Search
Close this search box.

Predstavnici Muftijstva sarajevskog i MIZ Sarajevo posjetili Zavod “Mjedenica”

Predstavnici Mreže mladih, Sketora za brak i porodicu i društvene brige Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo i Muftijstva sarajevskog boravili su u posjeti Zavodu za specijalno obrazovanje i odgoj djece “Mjedenica”.

Ovom prilikom su posjetili odjel na Bistriku i grupu uključenu u aktivnost Radne okupacije.

Ovu grupu čini 28 osoba sa posebnim potrebama od 18 do 50 godina. Neki od njih nisu nastavili školovanje nakon završetka osnovne škole, dok dio njih jeste.

Oni u okviru Radne okupacije svakodnevno izrađuju proizvode od drveta, keramike, tapiserije, crteže i slično.

U prvom dijelu posjete, gosti su se sastali sa direktoricom Mirsadom Čakal koja ih je informisala o detaljima vezanim za ovu grupu.

Tokom razgovora su predložene aktivnosti kojima će se nastaviti saradnja, kao i konkretni načini na koje Zajednica može pomoći radu Zavoda.

Gosti su potom proveli vrijeme sa polaznicima ovih radionica, gdje su im oni rado govorili o svojim svakodnevnim aktivnostima, životu sa prijateljima, te im pokazali nešto od njihovih ručnih radova. 

Bez ranijeg plana i pripreme, domaćini su za goste izveli kratak i prigodan program sadržan od interpretacije kasida i sevdalinki.

Značaj ovakvih posjeta i provođenja vremena sa osobama sa posebnim potrebama ogleda se u činjenici da se zahvaljujući njima oni osjete dijelom društvene zajednice.

Facebook
Twitter