Search
Close this search box.

Posjeta predstavnika Instituta “Yunus Emre”: Saradnja na zajedničkim projektima i u budućnosti

U petak 11. septembra 2020. godine direktor Instituta “Yunus Emre” gosp. Mehmet Akif Yaman posjetio  je glavnog imama MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velića.

Na početku sastanka  gosp. Yaman je čestitao glavnom imamu na nedavnom preuzimanju ovog velikog i časnog amaneta, što je bio i neposredni povod posjete, te istakao zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Medžlisom Islamske zajednice Sarajevo. Posebno je naglašena saradnja na projektima „Ramazanske večeri“, „Otvoreni mektebski dan“,  Dani o Allahovom Poslaniku „Selam, ya Resulallah“, gdje je Institut imao i ulogu suorganizatora.

Glavni imam Dr. Abdulgafar-ef. Velić se zahvalio na posjeti gosp. Yamanu naglasivši da su projekti u domenu kulture za MIZ Sarajevo jako značajni i važni, posebno u kontekstu čuvanja tradicije.

  • U prošlim vremenima su naši stari učenjem mevluda, izlascima na dovišta, i sl. čuvali tradiciju, ali i svoju vjeru, jer su, često, to bili jedini načini na koji su se mogli sakupljati i o svojoj vjeri učiti. Obaveza nam je svima da čuvamo svoju kulturu i tradiciju, ali i da je oplemenimo novim aktivnostima i sadržajima i da ih prenesemo na nove generacije – istakao je glavni imam

Na kraju sastanka  je razgovarano o mogućnostima saradnje na novim projektima i aktivnostima, a koji se tiču zajedničke brige o kulturi i tradiciji. Ovo posebno u kontekstu organizacije predstojeće manifestacije Dani o Allahovom Poslaniku Selam, ya Resulallah 2020., gdje bi Institut Yunus Emre trebao uzeti ulogu suorganizatora izložbe kaligrafije i radionica za djecu i mlade.

Facebook
Twitter