Odjel za brak i porodicu MIZ Sarajevo podržao projekat “Majčina marama”

Udruženje “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”, Centar za postkonfliktna istraživanja i Memorijalni centar Srebrenica, u okviru porgrama obilježavanja 27. godišnjice od Genocida u Srebrenici, organizuju multimedijalni i edukativni projekt “Heroine Srebrenice”.

Ovaj multidisciplinarni projekt uključuje produkciju umjetničke instalacije ,,Majčina maramaˮ i međunarodnu konferenciju u Srebrenici.

  • Instalacija ,,Majčina marama” će na simboličan način predstaviti marame i šalove Srebreničkih majki, sestara i supruga, žena širom BiH, regiona i svijeta. Instalacija će nakon izlaganja postati dio trajnih umjetničkih postavki u Memorijalnom centru Srebrenica – navode organizatori ovog projekta.

Projekat je podržao i Odjel za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo, te su aktivistice; muallime i džematlijke poklanjale marame koje će biti dijelom ove instalacije.

Koordinatorica Odjela za brak i porodicu MIZ Sarajevo Sumeja Fidani istakla je kako je odazivanje na ovaj i slične projekte jedan vid reakcije na odgovornost koju društvo treba imati spram majki Srebrenice.

  • Podrškom ovog projekta dajemo svoj doprinos njegovanju kulture sjećanja i čuvanju istine o genocidu. Aktivistice pri Odjel za brak i porodicu gaje poseban odnos spram majki Srebrenice svjesne da su one naš emanet – poručila je.

Posebno je naglasila važnost jačanja svijesti o tome da ovo nije jedini vid podrške, te da ona treba biti svakodnevna.

  • Ovaj mali doprinos je jedno slovo u nizu onoga što se zove istina o Srebrenici; a svaka majka je priča za sebe, svaka je autentičan svjedok istine o svemu što se dešavalo. Imamo privilegiju živjeti s njima, sa svjedocima genocida koji zaslužuju podrški – zaključila je koordinatorica Odjela za brak i porodicu MIZ Sarajevo Sumeja Fidani.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter