Nakon skrnavljenja Zvizdića džamije u Gacku sarajevski imami posjetili Istočnu Hercegovinu

U organizaciji Osnovnog odbora Udruženja ilmijje Sarajevo 44 imama i službenika Medžlisa IZ Sarajevo posjetili su istočnu Hercegovinu, Foču, Gacko, Trebinje i Stolac, s posebnim naglaskom na Gacko, da iskažu svoju podršku spomenutim medžlisima i tamošnjim džematima. Obilazak pomenutih medžlisa i džemata upriličen je u utorak i srijedu 24. i 25. septembra u sklopu redovnih aktivnosti Osnovnog odbora Udruženja ilmijje Sarajevo.   

Posjeta Gacku je bila u središtu pažnje, gdje su sarajevski imami promptno reagirali nakon neviđenog skandala, provokacije i huljenja na Zvizdića džamiju u Gacku, od strane izvjesnog Rajkovića koji je pred džamijskim vratima noć prije izvršio veliku nuždu. Državna agencija SIPA je izvjesnog Rajkovića uhapsila, a imami su dali svoju punu podršku MIZ Gacko, glavnom imamu Sadet-ef. Bilaliću i tamošnjem džematu. Sarajevski imami su u Zvizdića džamiji zatekli i mostarskog muftiju Salem-ef. Dedovića, nekoliko članova IO MIZ Gacko i Predsjednika IO MIZ Dubrovnik. Predsjednik MIZ Sarajevo g. Jusuf Zahiragić je glavnom imamu MIZ Gacko Sadet ef. ispred sarajevskih imama i MIZ Sarajevo uručio i finansijsku pomoć.

Ovo je poruka da IZ, sa svojim imamima, vodi brigu o svojim džamijama i džematima i neće šutjeti na prvokacije, huljenja i napade na njene vrijednosti. Ova grupa sarajevskih imama, predvođena predsjednikom Osnovnog odbora Udruženja ilmijje Sarajevo Elvedin-ef. Klisurom posjetila je i Dubrovnik te jedini bh. grad na moru Neum.

Facebook
Twitter