Search
Close this search box.

Lejletul-miradž: Centralni program za MIZ Sarajevo proučen u Jordanskoj džamiji na Grbavici 

Centralni program Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo povodom mubarek noći Lejletul-miradž upriličen je Jordanskoj džamiji u džematu Grbavica 1, a izveli su ga članovi hora ovog medžlisa.

Pozdravnim riječima se obratio se imam džemata Grbavica 1 mr. Fikret-ef. Pašanović. On je iskazao riječi dobrodošlice prisutnima, te izrazio zadovoljstvo da je džemat domaćin ove svečanosti.

U prvom dijelu programa se obratio i glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić koji se osvrnuo na činjenicu da prije agresije na Bosnu i Hercegovinu u ovom dijelu Sarajeva nije bilo gotovo ni jedne džamije, a danas se realizuju brojne aktivnosti u 11 džamija smještenih u na području općine Novo Sarajevo.

IMG_20230217_195309.jpg - Lejletul-miradž: Centralni program za MIZ Sarajevo proučen u Jordanskoj džamiji na Grbavici
Dr. Velić: Brojne aktivnosti se realizuju u našim džamijama 

– Ovdje se danas realizuje mektepska pouka sa velikim brojem polaznika, radi se sa omladinom u okviru Mreže mladih, a džematlije su prisutni na dnevnim namazima. Uz to, neke džamije su i svojevrsni islamski centri, poput ove, džamije na Grbavici 2, Čengić Vili ili Pofalićima – kazao je dr. Velić.

Podsjetio je i današnje svečano otvorenje džamije “Abdullah Tarmum” u Gornjim Kovačićima, istakavši da je riječ o 216. džamiji na području MIZ Sarajevo.

IMG_20230217_202736.jpg - Lejletul-miradž: Centralni program za MIZ Sarajevo proučen u Jordanskoj džamiji na Grbavici
Foto: Predavanje muftije Grabusa 

Prigodno predavanje je održao muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus koji je poručio kako miradž podsjeća na obavezu namaza koji je veza stvorenja sa Stvoriteljem.

Istakavši kako se u namazu nikad ne izgovaraju ljudske riječi nego se uči ono što je objavljeno u Kur’anu, kazao je kako je namaz istovremeno i učenje Kur’ana i slavljenje Allaha, dž.š. i zahvaljivanje Mu.

Ukazao je na značaj optimizma uz poruku da Božijeg rahmeta i milosti ima za sve ljude, te da dove treba učiti za sebe i za druge.

Uz Noć miradža se obilježava i Dan vakifa, pa su imami MIZ Sarajevo proučili hatmu pred duše svih vakifa koja je sinoć poklonjena u džamiji “Abdullah Tarmum” u Gornjim Kovačićima.

(Preporod.info)

Facebook
Twitter