Search
Close this search box.

Klanjana dženaza profesoru Mahmutu Karaliću

Ma mjesnom mezarju u Radinovićima, Medžlis Islamske zajedmnice (MIZ) Zenica, danas je klanjana dženaza profesoru Mahmutu Karaliću, velikom alimu i prevodiocu šest kanonskih zbirki hadisa na bosanski jezik.

Dženazu namaz, prema vasijjetu profesora Karalića, predvodio je Hadis ef. Đulan, njegov prijatelj i zenički imam u džematu Talami, dok se prisutnima kao izaslanik reisu-l-uleme obratio direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Ismail ef. Smajlović.

Ovom prilikom je, između ostalog, kazao da je rahmetli Mahmut ef. Karalić, gdje god je bio, branio vrijednosti i promovirao vrline koje svi trebaju osjetiti i prepoznati i svakako nositi kroz dunjalučki život.

– Lijepa je poruka danas da je rahmetli Mahmut ef. Karalić ostavio oporuku kako se odnositi prema njemu, i to je umijeće velikoga alima kakav je bio i posvjedočio kroz brojna svoja djela – kazao je Smajlović.

Profesor Karalić na Ahiret je preselio prije dva dana, nakon teške bolesti. 

Rođen je 15. aprila 1950. godine u selu Radinovići kod Zenice gdje je pohađao osnovnu školu. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu, a nakon toga upisuje Fakultet hadisa i hadiskih nauka u Medini, kojeg je uspješno i u roku završio u prvoj generaciji ovog fakulteta 1980. godine.  

Od 1980. do 1985. godine radi kao vjersko-prosvjetni referent u Odboru Islamske zajednice u Sarajevu i ujedno vanredno predaje hadis u Gazi Husrev-begovoj medresi. Od 1985. do 1992. godine prelazi u Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu i u njoj, kao redovni profesor, predaje hadis, tefsir i imamet.

Od 5. maja 1992. godine uključuje se u odbranu zemlje kao pripadnik Armije BiH. Nosilac je i najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”. Od 1997. godine radi kao vojni ataše za zemlje Golfa u Abu Dabiju, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE). 2000. godine je penzonisan i od tada se bavio naučnim radom iz oblasti hadisa i hadiskih znanosti.

Profesor Karalić i akademik Esad Duraković 2018. godine dobili su prestižnu međunarodnu nagradu Države Katar za prijevod i međunarodno razumijevanje “Sheikh Hamad” u kategoriji za dostignuće u prijevodu.

Prof. Mahmut Karalić je dobitnik nagrade za prijevod sljedećih knjiga: Sahihul-Buhari (komplet 7 tomova), Džami’ Et-Tirmizi (komplet 7 tomova), te Sunen Ebu Davuda (komplet 7 tomova).

(H.P./ Preporod.info)

Facebook
Twitter