Search
Close this search box.

Islamska zajednica otvara svoje prvo obdanište u Sarajevu

Islamska zajednica će ove jeseni u Sarajevu otvoriti svoju prvu predškolsku ustanovu, potvrdio je za Agenciju MINA glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić.

Prvo obdanište Islamske zajednice će biti otvoreno u naselju Dobrinja, a planirano je da nakon toga budu otvorena i u drugim sarajevskim naseljima.

– U prvom ciklusu planiramo upis oko 50 djece, a nakon toga i mnogo više, kako budemo povećavali kapacitete. Objavili smo konkurs za prijem odgajateljica i drugih uposlenika. Svi naši vrtići će biti kvalitetni, dobro opremljeni i raspolagat će sadržajima koji će zadovoljavati visoke standarde u ovoj oblasti odgoja i obrazovanja naših najmlađih naraštaja – kazao je dr. Velić.

U skladu sa misijom Islamske zajednice i vodeći računa o potrebama različitih kategorija svojih članova, posebno mladih, efendija Velić je najavio da će MIZ Sarajevo ove godine otvoriti i Centar za mlade u užoj gradskoj zoni, uz Gradsku tržnicu.

Ovaj centar će raspolagati sa oko 400 m2, u kojem će biti smješten društveni prostor s kuhinjom, multimedijalna sala, sala za sastanke i rad, te prostor za produkciju i vođenje webinara.

– Bit će to mjesto u kojem će se okupljati mlade iz Sarajeva i mjesto u koje će dolaziti mladi iz cijele naše domovine i dijaspore. Bit će im na raspolaganju brojni sadržaji koji će zadovoljiti njihove potrebe, ali i pomoći da obogate svoje iskustvo i postanu društveno korisni članovi naše zajednice – poručio je Velić.

Ove godine, također, planiran je i početak izgradnja još jednog centra za edukaciju kod Istiklal džamije u sarajevskom naselju Otoka.

Abdulgafar Velić.jpg - Islamska zajednica otvara svoje prvo obdanište u Sarajevu

– Planirano je da centar ima multimedijalnu salu, vrtić, prostor za mlade. Na drugom spratu ovog objekta planiramo izgraditi smještajne kapacitete za učesnike svih naših programa, čime ćemo postići i doprinijeti ekonomskoj samoodrživosti, kako centra tako i džamije – najavio je Abdulgafar-ef. Velić.

Nastojeći zaokružiti svoje djelovanje, od vrtića do domova za stare, MIZ Sarajevo pokrenuo i potrebne aktivnostima na osnivanju staračkog doma Islamske zajednice u Sarajevu.

– Na ovaj način mi ćemo našim misijskim aktivnostima dati puninu – poručio je ef. Velić.

Osim navedenih kapitalnih projekata koji će biti pokrenuti u predstojećem periodu, Medžlis Sarajevo planira i izgradnju nekoliko džamija u Novom Gradu i Ilidži, tekije u Vogošći, brojnih drugih vakufskih objekata, te podzemnih garaža.

– Naše džematlije su već navikle na brojne, sad već tradicionalne manifestacije koje organizira Medžlis. Nastojimo na najbolji mogući način organizirati vjerski život i vjerujem da u tome uspijevamo u priličnoj mjeri. Imamski posao je odgovoran i vrlo zahtjevan, a naši imami se zaista trude da ispune svoje obaveze. Vjerujem, isto tako, i da džematlije to umiju prepoznati – kazao je ef. Velić.

Posebno je istakao angažman imama u radu sa mladima kroz Mrežu mladih, te angažman na realizaciji brojnih humanitarnih aktivnosti, čime se ističe opredjeljenje Medžlisa da kontinuirano vodi brigu o onima kojima je pomoć najpotrebnija.

– Sve navedeno, moguću je isključivo zbog toga što imamo jasan cilj i organizaciju koja je spremna da ove aktivnosti i realizira. Naši imami su istaknuti pojedinci i visokoobrazovani ljudi. Među su njima brojni hafizi, doktori nauka i alimi – kazao je ef. Velić.

Ovom prilikom on je podsjetio i kako je Medžlis ove godine otvorio konkurse za prijem imama u pet sarajevskih džemata: Butmir, Tarčin, Rakovica, Velešići i Nova Breka, te da konkursna procedura još nije okončana.

– Kroz prijem novih imama našu strukturu učinit ćemo još jačom, boljom i kvalitetnijom. Kroz predviđene procedure na ove pozicije bit će izabrani najbolji, najobrazovaniji i najkvalitetniji kadrovi – poručio je glavni imam Medžlisa Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić.

(MINA)

Facebook
Twitter