Search
Close this search box.

Glavni sarajevski imam posjetio porodicu rahmetli Safeta Hadžića

Povodom Dana šehida, koji se obilježava drugog dana Ramazanskog bajrama, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić danas je posjetio porodicu rahmetli Safeta Hadžića, heroja odbrane naše domovine, kao i porodicu rahmetli Denisa Imamovića

– Danas smo posjetili Džemilu i Nezira Hadžić, suprugu i sina rahmeli Safeta Hadžića. Također, posjetili smo Zejnu Imamović, majku šehida Denisa Imamovića. Rahmetli Safet Hadžić je heroj naše narodno-oslobodilačke borbe, “Zlatni ljiljan”, to je čovjek koji je bio predsjednik Džematskog odbora džemata Švrakino Selo, osnivač SDA u Novom Gradu Sarajevo i pokretač odbrane našeg glavnog grada i cijele Bosne i Hercegovine – podsjetio je efendija Velić.

Naglasio je kako je rahmetli Safet Hadžić u tada bremenitom vremenu bez ikakvog oklijevanja stao u prvi saff, onda kada je to bilo najopasnije.

– Organizirao je svoje džematlije i sačuvao Sarajevo. Danas, drugog dana Ramazanskog bajrama, kada se vraćamo svojim vrijednostima, mi smo se vratili našim šehidima i posjetili njihove porodice – izjavio je glavni imam.

Šehidske porodice zahvalile su glavnom imamu i delegaciji Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo na dolasku, uz poruku da ih raduje činjenica da, ipak, nisu zaboravljeni. 

Safet Hadžić rođen je 28. 8. 1952. godine u Strgačini kod Rudog. Bio je među prvim organizatorima otpora bosanskohercegovačkih patriota koji su se usprotivili podjeli države i organizirali Patriotsku ligu Bosne i Hercegovine.

Poginuo je 18. 4. 1992. godine u akciji izuzimanja naoružanja u Fabrici namjenske industrije Pretis u Vogošći. U to vrijeme obavljao je dužnosti predsjednika Kriznog štaba Patriotske lige za regiju Sarajevo.

Posthumno mu je dodijeljen čin brigadnog generala i odlikovan je ratnim priznanjem Zlatni ljiljan 1992. g odine, a Ordenom heroja oslobodilačkog rata 1994. godine.

(MINA)

Facebook
Twitter