Glavni imam posjetio Trnovo i klanjao prvi džuma-namaz nakon ublažavanja mjera

U džamiji u Trnovu, danas je obavljen prvi zajednički džuma-namaz u prisustvu od dvadesetak džematlija, prvi put nakon stupanja na snagu Instrukcije Islamske zajednice o ponovnom početku obavljanja dnevnih namaza i džuma-namaza u džamijama u našoj zemlji.

Džumu-namaz je predvodio glavni imam MIZ Sarajevo doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić, koji je u svojoj hutbi pored ramazanskih poruka, izrazio radost zbog ponovnog otvaranja džamija za vjernike, naglasivši potrebu poštivanju svih predviđenih mjera zaštite tokom dolaska i boravka u džamijskim prostorima.

Glavni imam se mogao uvjeriti da se propisane mjere poštuju bez izuzetka, od obaveze nošenja zaštitne maske i dezinfekcije ruku i obuće prilikom ulaska, pa do pridržavanja preporučene fizičke distance.

Uz čestitke vjernicima na pokazanoj odgovornosti, glavni imam se u društvu svog pomoćnika Miralem-ef. Babajića, zadržao u razgovoru sa imamom Abdullah-ef. Dedićem, te džematlijama ovog džemata koji djeluje i na području manjeg bh. entiteta, uputivši riječi podrške vrijednim povratnicima u Trnovo.  

Džamije u Bosni i Hercegovini od četvrtka su djelimično ponovo otvorene za prijem većeg broja vjernika, nakon skoro dva mjeseca restriktivnih mjera, tokom kojih su se u džamijama samo oglašavali ezani, a namaze obavljali imami i članovi džematskih odbora.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter