Search
Close this search box.

Glavni imam održao hutbu u Istiklal džamiji

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić je 21. januara 2022. godine sa saradnicima posjetio džemat Istiklal džamije, te održao hutbu.

Tokom uvodnih riječi dr. Velić je čestitao džematskom odboru na brižnom i posvećenom djelovanju za dobro džemata i džamije.

Pojašnjavajući kako vjernički osjećaj usmjerava ljudsko ponašanje na dunjaluku, glavni imam je istakao kako je razumijevanje vjere neodvojivo od razumijevanja prilika u kojima se ona živi.

Podsjetio je da, pored navedenog usmjeravanja ponašanja, vjera može pomoći u razumijevanju čovjekovih potreba.

Uz osvrt na činjenicu kako su pojmovi ljepote i olakšanja neodvojivi od vjere, glavni imam je kazao kako i svaki govor o vjeri treba biti svjestan toga.

Tom sviješću se, kako je naveo, onaj ko govori o vjeri kloni teških i prijetećih riječi. Jedan dio u procesu formiranja stava jeste i biranje uzora.

Glavni imam je podsjetio na uzorno življenje vjere naših prethodnika iz čijih ponašanja možemo uzimati model za naše ponašanje.

– Vjernik vodi računa o miru, istini, zahvali, pravdi, popravljanju, iskrenosti, ljubaznosti, blagosti, plemenitosti, ljubavi, ljepoti i milosti – istakao je glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić.

Ovom prilikom je i predstavio novoimenovanog imama ove džamije Edin-ef. Hamzakadića koji je sa jučerašnjim džuma-namazom preuzeo dužnost.

Facebook
Twitter