Džemati Soukbunar i Šanac posjetili Aladžu i povratnike u Foči

U subotu 11. maja 2019. godine, odnosno 6. dan mubarek mjeseca ramazana džemati Soukbunar i Šanac su organizovali posjetu Aladža džamiji i povratnicima u Foči, a na tragu inicijative muftijstva Goraždanskog i džemata Aladža džamije kako bi Aladža oživjela tokom mjeseca ramazana.

Sarajevski džemati Soukbunar i Šanac su već od ranije poznati po akcijama pomoći i posjetama povratnicima u manjem bh. entitetu sa kojima svake godine dijele radost ramazanskih ibadeta. Tako je bilo i u subotu kada se grupa od dvadesetak džematlija iz ova dva džemata uputila ka Foči, na čelu sa imamima mr. hafizom Maid-ef. Ibrahimovićem i Edin-ef. Spahićem te mutevelijama Esedom Alijevićem i Nurkom Čauševićem. U Foči ih je dočekao vrijedni imam Aladža džamije Dženan-ef. Krajišnik, koji je goste iz Sarajeva upoznao sa obnovom Aladže i vjerskim aktivnostima u njenoj prvoj sedmici nakon svečanog otvorenja ove ljepotice.

Nakon klanjanja akšam-namaza, u pomoćnim prostorijama je upriličen zajednički iftar, koji su pripremile vrijedne povratnice. Iftar su obezbijedile džematije džemata Soukbunar i Šanac, te porodica Pekić iz Beča, koja je odlučila biti dijelom ove hairli akcije, namjenivši sevape pred dušu rahmetli Jusufa Pekića.

Nakon iftara, u Aladži je upriličen prigodan program sastavljen od učenja Kur’ana i ilahija, zikra te obavljanja teravih-namaza od strane imama mr. hafiza Maid-ef. Ibrahimovića, Edin-ef. Spahića, Edin-ef. Pašanbegovića i Dženan-ef. Krajišnika, koji se zahvalio gostima na posjeti i riječima podrške.

Facebook
Twitter