Dani o Allahovom Poslaniku: Prof. dr. Nedžad Grabus održao prvo predavanje o Muhammedu, a.s.

– Prateći život Muhammeda a.s. uočavamo snažnu vjeru, povezanost i pouzdanost u Dragog Boga – kazao je muftija sarajevski, dr. Nedžad-ef. Grabus na predavanju “Etičke i povijesne implikacije Muhammedove a.s. misije ” u okviru manifestacije Selam, ya Resulallah u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo.

Ovo je prvo predavanje u okviru ovogodišnje manifestacije, a održano je 11. oktobra u velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu.

Predavanje kojim je moderirao mr. Muhamed-ef. Velić uživo je prikazivano u programu BHRT, TV BIR i facebook stranice MIZ Sarajevo.

Muftija Grabus je tokom predavanja podsjetio na značajne detalje poslaničke misije Muhammeda a.s., kao i na njeno razumijevanje u različitim društvenim i kulturnim kontekstima. 

Pomenuvši značaj razumijevanja života Poslanika a.s. na osnovu čitanja onoga što je o njemu napisano, muftija Grabus je skrenuo pažnju prisutnima o jednom obliku promišljanja posebno važnom u ovim danima.

– O Muhammedu a.s. je napisano mnoštvo knjiga i iz toga je ponekad teško pronaći pravo blago, a značajno je osvijestiti naš pogled na pitanje vjerske i etičke dimenzije njegovog poslanstva, te posebno razmišljati o tome u ovim danima – istakao je dr. Grabus.

Tokom predavanja, osvrnuo se i na često zlonamjerno označavanje islama kao nasilne religije

– Mi smo svjedoci koliko se islamu pokušava nalijepiti etiketa nasilne religije, ali Muhammed a.s. je prvi koji ima inkluzivni pogled na religiju, te stav da ona nije razlog za nasilno djelovanje. Kur’an ističe kako Poslanik a.s. treba samo opiminjati, te da nije gospodar nikome. Time Kur’an priznaje moralnu autonomiju drugima.

Poslanik a.s. prihvata mnoštvo različitih puteva koji vode ka Svemogućem Bogu, a sama srž muslimanskog učenja je da nema prisile u vjeru – kazao je predavač.

Svoje predavanje je zaključio tezom o Poslanikovom a.s. misijskom pristupu ljudima iz vlastitog okruženja poručivši kako su njegove poruke ohrabrivale ashabe da razgovaraju o pitanjima života općenito.

Hor MIZ Sarajevo je karakterističnim izvedbama ilahija i kasida dao posebnu dimenziju cjelokupnom programu.

Na kraju predavanja glavni imam MIZ Sarajevo, dr. Abdulgafar-ef. Velić je muftiji Grabusu uručio zahvalnicu za doprinos manifestaciji “Selam, ya Resulallah

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter