Search
Close this search box.

“Dani mekteba”: 31. augusta predstavljanje novih ilmihala za vjersku pouku

U okviru manifestacije “Dani mekteba”, koju realizira Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini s ciljem predstavljanja aktivnosti usmjerenih na afirmaciju i promociju mekteba i mektebske pouke u Zajednici i društvu, 31. augusta će u Gazi Husrev-begovoj biblioteci biti održana promocija novih ilmihala za vjersku pouku.

Program počinje u 10.00 sati, a planirano je da se prisutnim muftijama, rukovodiocima institucija IZ i glavnim imamima obrate reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, te direktor Uprave za vjerske poslove Ismail ef. Smajlović.

Nove ilmihale predstaviće dr. Mustafa prljača, glavni urednik, dok će o pedagoško-metodičkoj utemeljenosti ilmihala govoriti dr. Dina Sijamhodžić-Nadarević, član Stručne komisije. O inovativnom pristupu u izradi ilmihala  govoriće dr. Enes-ef. Svraka, urednik izdanja.

Također je planirano da se skupu obrate i mr. Ibrahim-ef. Softić, autor Ilmihala 1, te mr. Jakub-ef. Salkica, kooautor Ilmihala 2 i 3.

Nakon diskusije, predviđeno je da u 12.00 sati u holu Gazi Husrev-begove biblioteke bude otvorena i “Izložba o mektebu”, o kojoj će govoriti njen kooautor Ruhulah Hodžić.

“Retrospektiva i perspektiva mekteba i mektebske pouke Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini” naziv je okuglog stola koji će dan kasnije, 1. septembra, biti održan u Studentskom centru IZ, s početkom u 9.00 sati, također u okviru manifestacije “Dani mekteba”.

“Mekteb: temeljna odgojno-obrazovna ustanova u tradiciji Bošnjaka”, “Mekteb: ustanova i(li) misija? – promišljanja”, “Mekteb u porodici – očekivanja roditelja i djece od mekteba” i “Izazovi savremenih komunikacijskih tehnologija klasičnim modelima mektebske pouke i iskustva online nastave”, neke su o tema o kojima će u okviru tri sesije okruglog stola govoriti eminentni govornici.

Kako je najavljeno, učesnicima će se obratiti, između ostalih, prof. dr. Ismet Bušatlić, mr. Muharem Omerdić, mr. Edina Kos-Burić, dr. Enes Svraka, mr. Nusret Abdibegović, dr. Safija Malkić, dr. Nusret Isanović, dr. Adnan Tufekčić, mr. Mustafa Gobeljić, dr. Nezir Halilović, MA. Amina Isanović, Edin Mezit, hfz. Muriz Mešić, mr. Emina Mešić, mr. Harun Eminagić i Nedim Hrbat.

(Preporod.info)

Facebook
Twitter