Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Selam, ya Resulallah: Otvorena “Izložba turske umjetnosti ukoričavanja knjiga”

U okviru manifestacije “Selam, ya Resulallah”, u saradnji Instituta Yunus Emre Sarajevo i Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, danas je upriličeno otvorenje izložbe umjetnice Ayşenur Genç pod nazivom “Izložba turske umjetnosti ukoričavanja knjiga”.

– Korištene su razne tehnike prilikom izrade ovih radova. Izložba je otvorena prvi put ovdje u Bosni i Hercegovini upravo povodom manifestacije “Selam, ya Resulallah”. U tom smislu je važno jer ovaj oblik umjetnosti nije toliko poznat u javnosti, nisu previše poznati detalji tehnika koje se koriste i zato mi je drago da je izložba otvorena upravo ovdje na Balkanu, odnosno Bosni i Hercegovini – rekla je Genc.

Istakla je da ova klasična umjetnost ukoričavanja knjiga postoji od davnina.

– U svakom dobu svaki narod davao je svoj doprinose i razne stilove, pa je tako nastajala ova umjetnost koja je vremenom poprimila različite motive, posebno za vrijeme Osmanlija, ali i drugih civilizacija, koji su dali doprinos umjetnosti različitim stilovima. Tako da danas imamo veoma lijepa djela i važno je da javnost zna mnogo više o tome. Danas na univerzitetima, kao što je Univerzitet Mimar Sinan, postoje i odsjeci koji se bave ovom vrstom umjetnošću – objasnila je autorica izložbe.

Ovo je jedan od 26 programskih sadržaja ovogodišnje manifestacije “Selam, ya Resulallah”.

– Drago mi je da prisustvujemo još jednom sadržaju naše manifestacije. Kako to naglašavamo, imamo sadržaje za sve skupine, i u okviru svake manifestacije imamo bar jednu izložbu, nekada i više. Najčešće to radimo u saradnji sa Yunus Emre Institutom. Zahvaljujem se Institutu, Ambasadi Republike Turske u Bosni i Hercegovini, ali i svima koji su doprinijeli realizaciji manifestacije – kazao je Malik-ef. Šljivo, pomoćnik glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

On je, također, prisutnima prenio selame glavnog sarajevskog imama dr. Abdulgafar-ef. Velića. 

Prof. dr. Ahmet Sacit Acikgozoglu, profesor primijenjenih umjetnosti na Univerzitetu Mimar Sinan, koji se među ostalim obratio na izložbi, izjavio je da je autorica izložbe svoj magistarski rad završila upravo na ovom odsjeku.

– Jako je teško pripremiti ličnu izložbu, tako da je to bilo izazovno i za našu autoricu, koja se potrudila to uraditi do ove manifestacije. Jučer smo prolazili Sarajevom, ulica pored Gazi Husrev-begove džamije nas je podsjetila kako smo povezani – Turska i Bosna i Hercegovina, i drago mi je da smo dio manifestacije “Selam, ya Resulallah” – kazao je on.

Izložbi u prostorijama Instituta prisustvovali su i ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin, drugi predstavnici Ambasade, predstavnici Instituta, kao i zainteresovani građani.

Izložba će biti otvorena do nedjelje, 22. septembra. 

Facebook
Twitter