Učenjem mevluda obilježena mubarek noć Lejletu-l-miradž

Učenjem mevluda sinoć je u Alipašinoj džamiji u Sarajevu je održana centralna mevludska svečanost i obilježena mubarek noć Lejletu-l-Miradž.

Mevlud su proučili članovi Hora MIZ-a Sarajevo i sarajevski mami, a prigodno predavanje održao je mr. Fikret-ef. Pašanović, imam u džematu Grbavica 1. Programu je prisustvovao glavni imam dr. Abdulgafar-ef. Velić, sa članovima Službe za odgojno obrazovne poslove MIZ-a Sarajevo i imamima sa područja općine Centar. Poselamivši prisutne, imam Alipašine džamije mr. Muhamed-ef. Hafizović je upoznao prisutne o skoroj rekonstrukciji džamije, što zahtijeva našu potpunu podršku, ovo posebno jer se ova noć obilježava kao Dan vakifa.

Podsjetivši na činjenicu da se Miradž dogodio nakon perioda velikih iskušenja u životu Muhammeda, a.s., što je posebno znakovito za one koji teže njegovom razumijevanju, Fikret-ef. Pašanović je kazao da su tokom ovog putovanja Poslaniku, a.s., pokazana znamenja Božija, ali i darovan namaz, šefa’at i pojedini kur’anski ajeti.

– Kao što je našem Poslaniku u toj noći omogućeno da vidi mnoge ajete, znamenja i dokaze Allahove, dž. š., tako i mi trebamo stalno sagledavati Njegove znakove “na horizontima i u nama samima”, kako to kaže Kur’an. I mi, sljedbenici Allahovog poslanika, na Miradžu smo dobili velike darove. Tu je, prije svega, namaz, koji je propisan na tom uzvišenom putovanju. Tom prilikom su potvrđene i veze islama i muslimana sa prethodnim Božijim poslanicima, osvjedočena činjenica da je islam vjera neiskvarene čovjekove prirode, objavljeni su završni ajeti sure Bekare.

– Namaz je miradž vjernika, kazao je Poslanik. On je veličanstveni način uzdizanja i približavanja Gospodaru. Na sedždi, najnižoj tački u namazu, vjernik se najviše uzdiže i biva najbliži Allahu. Sa svakim obavljenim namazom, vjernik treba osjećati da je bliže Stvoritelju i stvorenjima i tako će on biti njegov istinski put uzdizanja – istakao je Fikret-ef. Pašanović.

Svečanosti u Alipašinoj džamiji je, uz pridržavanja propisanih mjera zdravstvene zaštite, prisustvovao je i ograničen broj džematlija.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter