Search
Close this search box.

U Džamiji “Mesudija” u Rječici proučen prvi mevlud

U novosagrađenoj džamiji Mesudija u naselju Rječica, 23. septembra 2021. godine je upriličen mevludski program. 
U periodu između akšama i jacija-namaza, ajete Časnog Kur’ana, ilahije i mevlud su učili imami Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo, dok se prigodnim kazivanjem prisutnima obratio glavni imam, dr. Abdulgafar-ef. Velić.

Tom prilikom je skrenuo pažnju na značaj džamije za društveni život jednog naselja.
– Džamije daju sigurnost džematima, ali i džematlijama i njihovim porodicama. Džamije su i prostori gdje se uči, tu su mektebi gdje naša djeca uče osnove vjere – kazao je dr. Velić.

Tokom svog obraćanja, dr. Velić je pomenuo kako se novosagrađena džamija nalazi u naselju koje je na rubu MIZ Sarajevo, ali da njenu vrijednost u narednom periodu neće određivati fizička pozicija, nego aktivnosti i vjerski život u njoj.
– Sura Ihlas je na kraju Kur’ana, a vrijedi njegovu trećinu. To nam je sugestija da pozicija ne određuje vrijdnost – istakao je.

Postojanje džamije u naselju i obavezuje, pa je glavni imam uputio nekoliko praktičnih savjeta kako džematlije mogu učestvovati u organizaciji vjerskog života.
– Trebamo učiti našu djecu da znaju kada je mektepsko jutro, kada će se spremiti i otići u mekteb. Tako ćemo čuvati našu vjeru, tradiciju, običaje i vrijednosti. Molim Dragog Boga da iz ove džamije i mekteba izrastu naši budući velikani – zaključio je svoje izlaganje dovom.

Dovu na kraju programa je proučio Edhem-ef. Čamdžić, bivši banjalučki muftija.

Podsjećamo, novosagrađenu džamiju je u potpunosti finansirao vlasnik Penny-a, Mesud Hrbat sa svojom porodicom, a program svečanog otvorenja ove džamije će biti upriličen danas sa početkom u 11:45.


N.G./medzlis-sarajevo.ba

Facebook
Twitter