Search
Close this search box.

Svečano otvorena manifestacija Selam ya Resulallah: U poslanju Muhammeda a.s. ima mjesta za sve ljude i njihove različitosti

Kulturno-vjerska manifestacija Selam ya Resulallah svečano je otvorena danas na platou ispred Baščaršijske džamije, gdje su uz prigodan program hora Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo, slastičari dijelili kafu i prigodne poklone.

Prisutnima se tokom programa obratio glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić koji je poručio kako su u program manifestacije ukorijenjene tradicionalne forme iskazivanja ljubavi prema Muhammedu a.s.

– Bosanski muslimani s posebnim poštivanjem dočekuju mjesec u kojem je rođen posljednji Božiji poslanik. Iz tog dubokog poštivanja prema Muhammedu a.s. stoljećima se u našoj domovini u mjesecu rebiu-l-evvelu uče mevludi i organiziraju brojne aktivnosti, koje su vremenom postale i naši prepoznatljivi vjerski običaji – kazao je dr. Velić.

IMG_20221003_182151.jpg - Svečano otvorena manifestacija Selam ya Resulallah: U poslanju Muhammeda a.s. ima mjesta za sve ljude i njihove različitosti
Glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić 

Istakao je kako će kroz ovu manifestaciju odnos prema Poslaniku a.s. biti iskazan kroz različite umjetničke i kulturne forme.

– Tokom narednih 20 dana u svim općinama našeg Medžlisa i brojnim većim džamijama učit ćemo mevlude. Organizirat ćemo i predavanja, tribine, okrugle stolove, promocije, izložbe i programe za mlade – kazao je glavni imam.

Manifestaciju je svečano otvorio muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus koji je zahvalio svima koji su učestvovali u organizaciji tog događaja, te ukazao na značaj organizacije ovakvog programa za grad kakav je Sarajevo 

– Malo je gradova koji se mogu pohvaliti historijom kakvu ima Sarajevo. Zato u ovome gradu ima mjesta i za našeg poslanika Muhammeda a.s i za nas koji ga slijedimo . Ovo je grad u kojem muslimani nikad nisu obarali svoju glavu, nego dostojanstveno slijede svoga Poslanika. Kroz ovu manifestaciju ćemo moći učiti o njemu, ali i dodatno osnaživati vezu sa njim koji je kur’anskim tekstom opisan kao milost svjetovima. U njegovom poslanju ima mjesta za sve ljude i sve njihove različitosti – kazao je muftija Grabus.

IMG_20221003_182233.jpg - Svečano otvorena manifestacija Selam ya Resulallah: U poslanju Muhammeda a.s. ima mjesta za sve ljude i njihove različitosti
Muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus 

Dodatno pojašnjavajući praktičnu vezu vjernika sa Muhammedom a.s., muftija je poručio kako je ona vidljiva svakodnevno i tokom cijele godine.

– Ime našeg poslanika se u ovom gradu svakodnevno pet puta spominje u 150 džamija, a i hiljade ljudi u ovom gradu srcem vole i slijede Muhammeda a.s. On je poslanik mira, pravednosti i otvorenosti – istakao je muftija sarajevski.

Učešće u ovogodišnjoj manifestaciji će uzeti više od 160 osoba iz Bosne i Hercegovine i Turske. U organizaciju je uključeno 50 osoba iz Medžlisa, te značajan broj volontera na tehničkoj podršci.

Njen ovogodišnji moto je kur’anski ajet “Jedni drugima pomažite u dobročinstvu i čestitosti, a ne sudjelujte u grijehu i neprijateljstvu.”

U tom smislu, organizatori poručuju kako je manifestacija prilika za podsjećati na zajedništvo, na međusobno pomaganje, na neumorno činjenje dobra, na natjecanje u dobru i čuvanje od neznalica.

Facebook
Twitter