Search
Close this search box.

Skupština MIZ Sarajevo: Podrška jačanju vjerskog života i funkcioniranju institucija Islamske zajednice

U ponedjeljak 25. februara 2019. godine u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese održana je I redovna sjednica Skupštine Medžlisa islamske zajednice Sarajevo. Nakon prezentacije prijedoga izvještaja i planova, razvila se plodonosna rasprava u koju se uključio veliki broj delegata, koji su kroz različite prijedloge, sugestije i inicijative dali značajan doprinos Skupštini i usvajanju što kvalitetnijih planova za 2019. godinu. Delegati su posebno istaknuli podršku jačanju vjerskog života i funkcioniranju institucija Islamske zajednice, izražavajući zadovoljstvo između ostalog i pozitivnim finansijskim djelovanjem MIZ Sarajevo i svih stručnih službi.Po razmatranju i dopunama predloženih izvještaja u protekloj godini te planova i budžeta za 2019. godinu, delegati su jednoglasno prihvatili ponuđene materijale usvojivši izvještaje svih službi za 2018. godinu, kao i predloženi budžet MIZ Sarajevo za 2019. godinu.        

U ponedjeljak 25. februara 2019. godine u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese održana je I redovna sjednica Skupštine Medžlisa islamske zajednice Sarajevo. Sjednica je otvorena učenjem odlomka iz Časnog Kur’ana, koji je proučio hafiz Ammar-ef. Bašić, pomoćnik glavnog imama, nakon čega je dobrodošlicu delegatima Skupštine izrazio predsjednik Izvršnog odbora MIZ Sarajevo g. Jusuf Zahiragić.

Nakon usvajanja dnevnog reda delegati su pristupili izboru radnog predsjedništva u koje su izabrani mr. Malik-ef. Šljivo, pomoćnik glavnog imama i Resul-ef. Alić, imam, hatib i muallim u džematu Ilidža. Uslijedila je prezentacija o radu Vjersko-prosvjetne službe MIZ Sarajevo za 2018. godinu, kao i Plana aktivnosti za 2019. godinu, koje je prisutnim delegatima predstavio glavni imam MIZ Sarajevo doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić. Na osnovu parametara navedenih u izvještaju poput: broja polaznika mektebske nastave, aktivnosti oko građenja novih džamija, zahtjeva za formiranje novih džemata na terenu, posjete džamijama na džuma-namazu, posjeta velikog broja džematlija programima u povodu obilježavanja Nove hidžretske godine i 12. rebiu-l-evvela, ramazanskim aktivnostima, bajram-namazima, predavanjima i drugim programima u sklopu manifestacije Dani o Allahovom Poslaniku “Selam, ya Resulallah”, povećanju prikupljenog iznosa zekata i sadekatu-l-fitra, te drugih detalja prezentiranih u izvještaju glavni imam doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić je predstavio delegatima stanje vjerskog života na području Medžlisa IZ-e Sarajevo.

Glavni imam je naglasio kako sve instance Medžlisa imaju zadatak podizanja svjesti o pripadnosti islamu i instituciji Zajednice i populariziranja učešća u radu i članstva u Islamskoj zajednici posebno kroz rad sa mladima, vjenčanja i dženaze. Dr. Musić je naglasio i primjetnu potrebu da se Medžlis aktivira na polju virtualnog svijeta, a parametri pokazuju da je već napravljen određeni iskorak u tom pogledu gdje pored informativne i uslužne, Vjersko-prosvjetna služba dobija i značajniju edukativno-odgojnu dimenziju svoga djelovanja.

-Stanje vjerskog života iziskuje dodatne angažmane u smislu unapređenja vjerskog života, iniciranje i realizaciju projekata od kojih će korist imati generacije koje dolaze, a posebno je neophodno dodatno voditi računa o vakufskim potencijalima, njegovati ih i dodatno ojačavati kako bi bili pretpostavka opstojnosti Islamske zajednice u cjelini – poruka je glavnog imama.

Pored redovnih aktivnosti koje su u nadležnosti Vjersko-prosvjetne službe Medžlisa kao što je mektebska nastava, rad imama u džematu, organizovanje šerijatskih vjenčanja i drugo, glavni imam je prezentovao niz programskih sadržaja i projekata koji su poduzeti u cilju unaprjeđenja vjerskog života na području MIZ Sarajevo.

Izvještaj o radu Izvršnog odbora MIZ Sarajevo za 2018. godinu te Plan o radu Izvršnog odbora i stručnih službi MIZ Sarajevo za 2019. godinu, delegatima je predstavio sekretar MIZ Sarajevo g. Muhamed Memić. Pored predstavljanja kadrovske strukture i nadležnosti Izvršnog odbora MIZ Sarajevo, g. Memić je predstavio rad i poslovanje stručnih službi kroz saradnju sa organima u okviru i izvan Islamske zajednice; stanje sa mezaristanima; vakufskom imovinom kojom raspolaže Medžlis; izgradnju, obnovu i legalizaciju vjerskih objekata te ostale aktivnosti vezane za rad Izvršnog odbora i stručnih službi kao i njihov Plan aktivnosti za 2019. godinu.

Izvještaj o finansijskom poslovanju MIZ Sarajevo u 2018. godini kroz prihode i rashode te Budžet MIZ Sarajevo za 2019. godinu predstavila je šefica Finansijske službe MIZ Sarajevo gđa. Ismeta Sućeska.

Nakon prezentacije prijedoga izvještaja i planova, razvila se plodonosna rasprava u koju se uključio veliki broj delegata, koji su kroz različite prijedloge, sugestije i inicijative dali značajan doprinos Skupštini i usvajanju što kvalitetnijih planova za 2019. godinu. Delegati su posebno istaknuli podršku jačanju vjerskog života i funkcioniranju institucija Islamske zajednice, izražavajući zadovoljstvo između ostalog i pozitivnim finansijskim djelovanjem MIZ Sarajevo i svih stručnih službi.

Po razmatranju i dopunama predloženih izvještaja u protekloj godini te planova i budžeta za 2019. godinu, delegati su jednoglasno prihvatili ponuđene materijale usvojivši izvještaje svih službi za 2018. godinu, kao i predloženi budžet MIZ Sarajevo za 2019. godinu.

Prva redovna sjednica Skupštine MIZ Sarajevo okončana je zajedničkim klanjanjem akšam-namaza, nakon čega je poklonjenja i hatma-dova pred duše svih ljudi koji su na bilo koji način doprinijeli uspješnom radu i djelovanju MIZ Sarajevo, a koju su ranije proučili sarajevski imami.

Facebook
Twitter