Search
Close this search box.

Selam, ya Resulallah: Dr. Almir Fatić održao prvo predavanje – Poslanik je uzor najbolji

Prvo predavanje u okviru ovogodišnje 19. manifestacije “Selam, ya Resulallah 2023” večeras je održano u velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, a o temi “Opisi Muhammeda a.s u Kur’anu” govorio je profesor tefsira na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu dr. Almir Fatić.

Prisutnima se u uvodnom dijelu predavanja obratio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić, koji je ukazao na posebnosti vjerničkog odnosa u Bosni i Hercegovini prema posljednjem Božijem poslaniku Muhammedu a.s..

Ovom prilikom je istakao i sam značaj manifestacija koja je specifična za Sarajevo, a kojom se, kako je rekao, kroz različite aktivnosti prisjeća na život i poruke Muhammeda, a.s.

Profesor Fatić je podsjetio da se nalazimo u mjesecu rebiul- evvelu, u kojem se 12. dan ovog mjeseca obilježava kao dan rođenje Muhammeda, a.s..

Ovim povodom sutra će u Carevoj džamiji u Sarajevu biti upriličena mevludska svečanost s početkom u 20.08 sati, dok će centralna svečanost biti upriličena u srijedu u Gazi Husrev-begovoj džamiji poslije podne-namaza.

– Neki alimi su govorili da treba biti veseo, radostan zbog rođenja Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., da treba pokazati tu radost, raspoloženje, lijepu narav našu. Kazivati o Allahovim blagodatima jeste vid zahvalnosti, zato mi ovaj mjesec kazujemo o blagodati rođenja poslanika Muhammeda, a.s. Trebamo se radovati. Radujmo se tom mevludu, rođenju Poslanikovom. Mi se njemu radujemo zbog toga što nam je donio Kur’an. Samo takva osoba mogla je donijeti Kur’an, niko drugi nije mogao – kazao je Fatić.

Istakao je da mi sjećanjem i spominjanjem na Muhammeda, s.a.v.s, iskazujemo svoju zahvalu Allahu, dž.š., na blagodati Poslanika.

– Kada su Poslanika, s.a.v.s., pitali o postu ponedjeljkom, on je odgovorio: “To je dan u kome sam ja rođen i dan u kome sam postao poslanik”. Ovaj hadis važan je zato što nam sugeriše da je sam Božiji poslanik obilježavao svoj rođendan, i to ne mjesečno, godišnje, nego svake hefte, putem posta, pa nam preporučio da se na taj način prisjetimo rođenja Muhammeda, a.s. – rekao je profesor Fatić, navodeći da forma obilježavanja i sjećanja na Poslanika može biti putem posta, nekada putem zikra, nekada putem fikra (razmišljanja).

Dodao je da muslimani obilježavanjem Mevluda iskazuju zahvalu na blagodati Poslanika, s.a.v.s, koji je najveća blagodat za čovječanstvo.

Profesor Fatić se kroz pet dokaza osvrnuo na život Muhammeda, a.s., kazavši da se on u Kur’anu opisuje u mnogim aspektima, počev od fizičkih do duhovnih osobina, navodeći da nijedan Božiji poslanik nije opisan onako kako je opisan Muhammed, a.s.

– Prva zadaća Božijeg poslanika bila je da čita ajete knjige, Kur’ana. Čitanje je prvo spomenuto, što nam sugeriše da je to temeljna zadaća muslimana. Nema napretka narodu koji ne čita. Mi nećemo osjetiti napredak ako naš narod ne čita. Čitanje knjiga ne treba da bude samo iz zabave, to je čišćenje, to je promjena načina života, to je mijenjanje sebe, ako nema toga, mi ne čitamo dobro. Život u kome imamo čitanje, promjenu, podučavanje, knjigu, taj život vodi ka mudrosti – naveo je Fatić, te dodao da živjeti po sunnetu znači život u mudrosti.

To je, naveo je, život kojeg je živio Poslanik, a on je sušta mudrost.

Fatić je kazao da se trebamo radovati Poslaniku jer je on milost, te podsjetio i da je Muhammed, s.a.v.s., bio poslanik uz kojeg su bili sigurni ne samo vjernici nego i nevjernici.

– Najveći ibadet je donositi salavate na Božijeg poslanika zato što Allah, dž.š., i meleci donose salavate na Muhammeda, a.s. – podsjetio je Fatić.

Tokom elaboracije svoje teme, dr. Fatić je na kraju poručio da je temeljna zadaća Božijeg poslanika bila da usavrši moral kod ljudi.

– Mi ako hoćemo biti iskreni sljedbenici Muhammeda, a.s., pokažimo to putem svoga morala. Svako ko je došao u dodir sa Božijim poslanikom, on se promijenio na bolje. Zato i mi kada dođemo u kontakt sa sunnetom i hadisima, moramo se mijenjati na bolje. Zašto je Božiji poslanik toliko insistirao na moralu? Zašto je on kazao “najbolji od vas su oni koji su najmoralniji”? Najteža stvar na mizanu bit će vaš moral, zato što bez morala nema čovjeka, bez morala ljudi prestaju biti ljudi. Moral je taj koji nas drži na ovoj planeti kao halife, bez toga mi nismo ništa. Samo čovjek koji je opisan u Kur’anu kroz navedene stvari i još mnoge druge ajete koji govore o njegovoj skrušenosti, saburu, blagosti, odnosu prema nemuslimanima, je mogao i može biti model identifikacije koju mi slijedimo. On je uzor najbolji. Samo je takav čovjek može biti nur, svjetlo od Allaha, dž.š., samo je on mogao biti svjetiljka koja sija, samo takav opisani čovjek je mogao dobiti zadaću da svijetu iznese Kur’an – poručio je Fatić.

Kazao i poručio u ovim mubarek danima, da samo onaj ko se raduje rođenju Poslanika na ovom svijetu, radovat će se i susretu sa Božijim poslanikom na onom svijetu

Facebook
Twitter