Sadet-ef. Bilalić održao hutbu u Centralnoj džamiji na Ilidži

U okviru redovne aktivnosti džemata Ilidža „Gost hatib“ hutbu u petak, 29.10. 2021. godine odžao je glavni imama MIZ-e Gacko i Bileća. Na samom početku Sadet-ef. zahvalio se domaćinu imamu Resul-ef. Aliću i džematskom odboru na ukazanoj prilici upučujući dovu Uzivišenom da ih pomogne i nagradi za hizmet svom džematu ali i hizmet džematima u manjem BH entitetu.

U svojoj hutbu Sadet-ef. ja naglasio da je važno da prema našim povratnicima, toj malobrojnoj skupini ali odabranoj se odnosimo s posebnom pažnjom, poštovanjem i uvažavanjem kako u našoj zajednici tako i na nivou države.  

  • „Od ponovnog poslijeratnog konstituisanja i aktiviranja rada, u našem medžlisima Gacko i Bileća uložen je maksimalan napor da se porušeno obnovi. Sve aktivnosti usmjerene su  ka jačanju zajednice, džemata i povratka u svakom pogledu. Izazova je puno, kušnje su neminovnost na vjerničkom putu, ali valja ih podnositi, hrabreći i podržavajući jedni druge.”, naglasio je Sadet-ef. Bilalić.
  • Poštovana braćo podsjećam i sebe i vas na našu obavezu, na emanet vjere koji smo sa sobom ponijeli. Želim vam skrenuti pažnju na gorku istinu kojoj svi trebamo pogledati u oči. Mi kao narod moramo pokazati  zrelost i do kraja odgovoran odnos prema  našim  povratnicima i povratničkim džematima. Ne smijemo ni zamisliti šta se može desiti za samo nekoliko godina. Drugim riječima, može doći će do odumiranja i nestajanja islama i muslimana na ovim prostorima. Trebamo učiniti što je do nas da ne dozvolimo da se ostvare najcrnje prognoze“, kazao je ef. Bilalić.
  • „Nemojmo se zavaravati i misliti da možemo jedni bez drugih. Čuvajmo naše zajedništvo, našu međusobnu solidarnost, naš džemat, Zajednicu i Domovinu. Savjet Poslanik a.s. je jasan: „ Musliman je muslimanu brat, neće mu nepravdu učiniti niti će ga na cjedilu ostaviti. Onome ko bude pomogao svome bratu da savlada nevolje i podmiri svoje potrebe, Allah će ispuniti želje i otkloniti mu njegove nevolje. Onome ko bude olakšao muslimanu kakvu tegobu, Allah će olakšati njegove tegobe na Sudnjem danu“, istakao je na kraju hutbe.

Posjeta Sadet-ef. bila je prilika da se dogovori obnavljanje nišana za rah. Jašara Avdića, kojeg je vojska RS svirepo ubila na početku agresije. Jašar Avdić nije imao bližnji potomaka tako da je džemat Ilidža se obavezao da će u narednom periodu podići nišane šehidu Jašaru Avdiću. Nakon džuma-namaza nastavljano je druženje sa glavnim imamom MIZ-e Sarajevo i sarajevskim imamima.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter