Rukovodstvo MIZ Sarajevo u posjeti džematu Velešići: Četrdeset godina predanog misijskog rada Smaje-ef. Bureka

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić sa saradnicima, predsjednik Izvršnog odbora gosp. Jusuf Zahiragić i rukovodilac Administrativno-pravne službe gosp. Muhamed Memić posjetili su u petak, 13. maja 2022. godine, džemat Velešići i ovom prilikom se zahvalili dugogodišnjem imamu ovog džemata Smaji-ef. Bureku na njegovom uspješnom, nesebičnom i predanom radu i trudu koji je uložio u 40 godina rada. Naime, Smajo-ef. Burek je poslije ramazana otišao u zasluženu penziju, a čitav svoj radni vijek proveo je u džematu Velešići.

Glavni imam je ovom prilikom održao hutbu podsjećajući džemat na potrebu stalne zahvalnosti onima koji hizmete džematu, zajednici i društvu u cjelini, naglasivši uspješan četrdesetogodišnji rad Smaje-ef. Bureka.

Referirajući se na historijske činjenice o porušenim džamijama i agresiji na Bosnu i Hercegovinu, o kojoj posebno govorimo svakog maja, dr. Velić je istakao kako je identitetska povezanost vjernika sa džamijama ogleda na nekoliko nivoa.

  • Kada smo pronalazili ostatke Aladža džamije u Foči, Ferhadije u Banja Luci i drugih naših bosanskih džamija, zajedno samo na tim lokalitetima pronalazili i kosti Bošnjaka, naših očeva i djedova. U zajedničke grobnice su ukopavani Bošnjaci i njihove džamije. Bila su to teška vremena kada se naš narod suočavao sa iskušenjem agresije na domovinu i genocidom – kazao je glavni imam.

Uz podsjećanje na konkretne podatke, ukazao je na stravičnost zločina počinjenih tokom perioda agresije.

  • Podsjećam vas u ovom važnom vremenu džuma-namaza da je 2. maja 1992. godine počela potpuna blokada glavnog grada Bosne i Hercegovine. Oko opkoljenog Sarajeva agresor je postavio više od dvije hiljade artiljerijskih cijevi i stotinu tenkova. Glavni grad Bosne i Hercegovine bio je pod opsadom 1452 dana. Tokom agresije, samo u Sarajevu je od granata i metaka ispaljenih sa agresorkih položaja ubijena je 11 541 osoba – rekao je dr. Velić.

Dio napada na kolektivni identitet podrazumijeva i napad na kulturne institucije. U tom kontekstu, glavni imam je podsjetio na sistemske napade na biblioteke u Sarajevu.

  • Ciljano, planski i izuzetno vješto zapaljene su centralne sarajevske biblioteke. Tako je 17. maja 1992. godine zapaljen Orijentalni institut u Sarajevu, gdje je izgorjela sva literatura Bošnjaka pisana na orijentalnim jezicima; 5288 rukopisa. U augustu iste godine i sa istih položaja zapaljena je i Vijećnica, a agresor je pokušao uništiti i Gazi Husrev-begovu biblioteku – podsjetio je.

„Zbog generacija rođenih nakon svih ovih događaja moramo jasno govoriti o ovim činjenicama. Naš govor o tome mora biti jasan i stalan. Bistar kao voda na izvoru, a britak i žestok kao sablja na bojnom polju.“

Ukazujući na to da su teške životne situacije istovremeno i lekcije, glavni imam je skrenuo pažnju prisutnih na reakciju koju je Ibrahim-ef. Halilović, tadašnji banjalučki muftija imao nakon rušenja Ferhadije.

  • Ibrahim-ef. Halilović je sa grupicom džematlija vidio kako je Ferhadija minirana, te napisao poruku u kojoj je rekao da je svaki naš imam pokretna džamija, a svaki Bošnjak pokretni šehadet. Tu poruku moramo dobro zapamtiti, poruku muftije čije je srce puklo za Ferhadijom, muftije kojem nisu dozvolili da bude ukopan u Banja Luci, pa je ukopan u haremu Gazi Husrev-begove džamije – kazao je glavni imam.

Džumansku poruku je zaključio osvrtom na značaj čuvanja saffa i univerzalnih vrijednosti.

  • Mi se uzdamo u Dragog Boga. Njegova pomoć je bila presudna da opstanemo na ovim prostorima, organiziramo se i odbranimo. Stoga se ponovo uzdamo u Stvoritelja da našoj djeci podari selameta, a našem narodu mira i zajedništva. Ako budemo u saffu, čuvali džemat i naše vrijednosti, Dragi Bog će nam biti na pomoći – poručio je dr. Abdulgafar-ef. Velić, glavni imam sarajevskog medžlisa.
Facebook
Twitter