Search
Close this search box.

Rukovodstvo MIZ Sarajevo u posjeti džematu Srednje: Uručen dekret novoimenovanom imamu Faruk-ef. Efendiću

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić sa saradnicima, predsjednik Izvršnog odbora gosp. Jusuf Zahiragić i rukovodilac Administrativno-pravne službe gosp. Muhamed Memić posjetili su u petak, 20. maja 2022. godine, džemat Srednje. Ovom prilikom glavni imam je uručio dekret Reisu-l-uleme Faruk-ef. Efendiću, koji je novi imam u džematu Srednje od 1. maja 2022. godine.

Glavni imam je ovom prilikom održao hutbu osvrnuvši se na početku na značaj zajedništva unutar džemata, te je pohvalio organizaciju i rad ovog džemata.

  • Želim se zahvaliti predsjedniku džematskog odbora, džematskom odboru i svakom od vas pojedinačno zbog brige o ovoj džamiji, o čuvanju džemata i saffa – rekao je dr. Velić.

Prilikom ove posjete je uručen i dekret reisu-l-uleme IZ u Bosni i Hercegovini novoimenovanom imamu džemata Srednje, pa je dr. Velić podsjetio na važnost sinhronizovanog djelovanja svih pojedinaca okupljenih oko jednog džemata.

  • Molim dragog Boga da novoimenovanom imamu Faruku Efendiću podari snage, sabura i mudrosti da uspješno vodi ovaj džemat, mektepsku pouku i rad sa mladima na ovim prostorima. Molim Allaha dž.š. da zbog onoga što rade naši imami, džematski odbori, vakifi, džematlije u svim našim džematima podari selameta u našim kućama i među našom djecom – kazao je u formi dove.

Posebno je naglasio kako se pomenuto zajedništvo, ali i odnos spram naredbi Allaha dž.š. primijeti u vrijeme džuma-namaza.

  • Vrijeme džuma-namaza je posebno vrijeme u sedmici u kojem je svako od nas ostavio svoje poslove, lijepo se obukao, uzeo abdest i došao u džamiju da stane u saff sa drugim ljudima, bude dio džemata i padne na sedždu – poručio je.

Tokom govora o prakticiranju vjere, kazao je kako vjernički život podrazumijeva i razumijevanje aktuelnog konteksta.

  • Kada se govori o vjeri, zapravo se govori o vremenu i prostoru u kojem se ona živi, a govor o vjeri znači razumijevanje stvarne potrebe našeg čovjeka – istakao je dr. Velić.

Pojašnjavajući nekoliko značajnih detalja kojih treba biti svjesna osoba koja govori o vjeri, naglasio je kako govor takve osobe posebno treba biti lišen prijetećih poruka.

  • Cilj vjere je da olakša čovjeku, pa takav treba biti i govor o njoj; lijep, jednostavan i lagan. Govoriti o vjeri znači i čuvati se teških riječi. Posebno se treba čuvati riječi kojima se nekome nešto prijeti. Naš Pejgamber a.s. je došao da ljude obveseli i da im olakša život – poručio je.

Razumijevanje vjere znači i ispravno biranje uzora, te pojedinaca u čije postupke trebamo biti zagledani.

Naša plemenita vjera islam je živa vjera, a na ovim prostorima pamtimo brojne čestite ljude, naše prethodnike čije je življenje vjere bilo vidljivo u njihovom govoru, odmjerenosti, čestitosti, marljivosti, odlučnosti i pedantnosti – poručio je glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić.

Facebook
Twitter