Search
Close this search box.

Rukovodstvo Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo u posjeti džematu Butmir: Predstavljen novi imam Salko-ef. Balkić

U petak, 2. septembra 2022. godine, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić sa saradnicima posjetio je džemat Butmir i održao hutbu. Tom prilikom predstavljen je novi imam ovog džemata Salko-ef. Balkić nakon što je nedavno dugogodišnji imam Hazim-ef. Krupalija ispraćen u zasluženu penziju.

U hutbi je glavni imam podsjetio kako je važno osvijestiti sve postupke koje činimo, motivisani idejom o blagodati vremena i prolaznosti života.

 – Kao vjernici, kao oni koji su pokorni dragom Bogu, budmo svjesni svakog trenutka; svakog našeg ibadeta, svakog namaza, sedžde i rukua; svake riječi koju izgovorimo. Život je Božiji dar koji ima svoj rok, svaki njegov period je jedna stanica koja nam najavljuje dolazak pred drugu kapiju života. Iako je vrijeme nezaustavljivo, život je dovoljno dug da budemo vrijedni i pošteni. Imamo dovoljno prilika u životu da budemo ljudi i pokažemo svoju vjeru – poručio je glavni imam. 

Uz svijest o vlastitim djelima važno je jačati i svijest o Allahu dž.š. koja, prema pojašnjenju dr. Velića, olakšava čuvanje vlastite čistoće i čistote.

– U jednoj predaji se bilježi da su ashabi upitali hazreti Omera šta je to stvarna bogobojaznost i šta znače kur’anske riječi “leallekum tettekun/da biste bili bogobojazni”. Hazreti Omer je prisutnima naveo primjer osobe koja ide kroz neko trnje, blato ili nečista mjesta, pa rukama drži krajeve vlastite odjeće kako bi se sačuvala njena čistoća. Tako se može objašnjavati i značenje pomenutih riječi; “da biste se sačuvali u životu”. Svijest o Bogu i bogobojaznost pomažu čuvanju ljudske čistoće – pojasnio je dr. Velić.

Uz osvrt na određene negativne trendove savremenog svijeta, glavni imam je podsjetio na značaj pronalaska mjere između društvenog aktivizma koji je vjerniku obavezan i slijeđenja trendova koji mogu biti opasni i štetni.

– Vjerovatno se nikada prije, kao što je to slučaj danas, nije iznosilo više nečisti, neistine, potvore i smutnje u javni prostor. Svakodnevno nam se putem medija nameću svakojake konstrukcije i zamke, da bismo ih prenosili i sudjelovali u njima. Ova pojava je rezultat širenja virtuelnog prostora i društvenih mreža. I najveći razvrati dunjaluka u takvom ambijentu se predstavljaju normalnim pojavama. Javni prostor je postao arena u kojoj se traži krv. Ukoliko pojedinac nekoga prekomjerno proziva u javnom prostoru, onda je zanimljiv i praćen. S druge strane, biti musliman znači biti društveno aktivan. Ali u aktuelnom vremenu, valja posebno voditi računa da se svojom aktivnošću ne uprljamo, jer nas pogrešno društvo, pogrešna riječ, grupa ili podrška mogu obilježiti – kazao je glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić.

Facebook
Twitter