Search
Close this search box.

Reisul-ulema i predsjednik Diyaneta na mevludu u Istiklal džamiji

Predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske dr. Ali Erbaš, uz reisul-ulemu Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazovića, 6. oktobra je prisustvovao mevludskom programu u sarajevskoj Istiklal džamiji.

Program je održan između akšama i jacije, a izveli su ga imami iz Bosne i Hercegovine i gosti iz Republike Turske.

Pozdravnu poruku je, nakon uvodnih riječi džematskog imama Edin-ef. Hamzakadića, uputio muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus.

On je ovom prilikom istakao da je mevlud, između ostalog, tradicija koja povezuje dva naroda.

– U našim džamijama još uvijek učimo mevlude i dijelove mevluda na turskom jeziku. Kasnije su ti tekstovi prevedeni na bosanski jezik, ali je ostala tradicija učenja i na turskom jeziku – podsjetio je muftija Grabus.

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović je posjetu dr. Erbaša ocijenio kao posebnu čast za njegove domaćine.

– Ova posjeta realizovana u mjesecu rebiul-evvelu, pa posebnu čast za nas predstavlja to što je predsjedik Diyaneta danas učestvovao u nekoliko naših sadržaja – kazao je reisul-ulema.

Dr. Erbaš je kazao da obilježavanje rođenje Poslanika, a.s., koji je poslan kao milost svim svjetovima, predstavlja posebnu sreću i zadovoljstvo.

– Današnji događaji, kao i mevlud kojem prisustvujemo, imaju posebno značenje za nas kao vjernika i zadovoljstvo je biti dio toga – rekao je dr. Erbaš.

Dodao je i da dva naroda, Bošnjaci i Turci, stoljećima imaju odličnu saradnju, zajedničku tradiciju i historiju.

– Ta će saradnja biti dodatno afirmisana, ako Bog da, u budućnosti, zbog čega smo posebno sretni – rekao je dr. Erbaš.

U okviru protokola posjete dr. Erbaša našoj zemlji realizirani su prograni iz nekoliko oblasti društvenog djelovanja – dijaloški, kroz sastanak u zgradi Rijaseta; memorijalni – kroz posjetu Šehidskom mezarju na Kovačima; kulturni – kroz otvaranje Diyanetove izložbe; akademski – kroz promociju Enciklopedije „Islam kroz hadise”, te džematski, organizacijom ovog mevludskog programa.

Facebook
Twitter