Search
Close this search box.

Proučena hafiska dova novoj hafizi Emini Buljubašić

U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, u nedjelju, 19. septembra 2021. godine, proučena je hafiska dova Emini Buljubašić, učenici četvrtog razreda Gazi Husrev-begove medrese.

Svečanost je započela učenjem Kur’ana hafiza Omera Zulića, profesora Kiraeta u Gazi Husrev-begovoj medresi.

Kao izaslanik glavnog imama MIZ Sarajevo, prisutne je poselamio Elvedin ef. Klisura, prenijevši čestitke glavnoga imama novoj hafizi, njenim roditeljima i muhafizu. Zahvalio se prisutnim hafizima što su uveličali ovu svečanost, jer ovakve svečanosti ostaju duboko urezane u sjećanja i mnogo su više od dodjele diplome i svečanosti. Svaka hafiska dova je posebna i emotivna priča.

Izaslanik muftije sarajevskog, dr. Ahmed Purdić čestitao je mladoj hafizi veliko i životno dostignuće, te istakao da je u zadnje vrijeme veliki broj hafiza žena, što uveliko govori da se Kur’an uči u našim kućama i porodicama, a to je posebna čast i radost.

Hafiskoj dovi je prisustvovalo jedanaest hafiza koji su svojim prisustvom i učenjem odlomaka iz Kur’ana uljepšali svečanost.

Prije svečanog trenutka dodjele diplome i vazu-nasihata, hafiza Emina je proučila posljednje sure iz Kur’ana Časnog, nakon čega je hafiz Omer Zulić proučio hafisku dovu.

Zatim je uslijedilo obraćanje izaslanika reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH, mr. hafiza Saliha Halilovića. Hafiz Halilović je na početku prenio čestitke reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića i iskazao posebnu zahvalnost hafizima koji su prisustvovali svečanosti. Između ostalog, hafiz Halilović je bio i muhaffiz mladoj hafizi. Posebno je bio zanimljiv način preslušavanja u procesu učenja hifza. Naime, početak učenja pred muhaffizom, hafiza Emina je započela u vremenu pandemije korona virusa i to je spriječilo da dolazi kod muhaffiza. Preslušavanje cijelog Kur’ana odvijalo se on-line putem vibera i hafiz Halilović je svoju kandidatkinju upoznao tek kada je pristupila polaganju hifza pred Komisijom za hifz Rijaseta IZ u BiH.

Nakon dodjele diplome, uslijedile su čestitke i uručivanje hedija mladoj hafizi od strane Rijaseta Islamske zajednice u BiH, Muftijstva sarajevskog, Medžlisa IZ Sarajevo, Gazi Husrev-begove medrese i ostalih prijatelja.

Medžlis IZ Sarajevo upućuje iskrene čestitke hafizi Emini Buljubašić, njenoj porodici i muhaffizu, Gazi Husrev-begovoj medresi i cijeloj Islamskoj zajednici u BiH.

Biografija hafize Emine Buljubašić:

Hafiza Emina Buljubašić, kćerka Halida i Remzije, rođena je 28. decembra 2002. godine u Zenici. Osnovnu školu završila je u Sarajevu. Odlična je učenica četvrtog razreda Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

Hifz je počela učiti samostalno, naučivši devet džuzeva napamet, zatim je ostatak hifza završila pred muhaffizom mr. hafizom Salihom Halilovićem, drugim imamom Gazi Husrev-begove džamije.

Posljednjih 150 stranica Kur’ana naučila je za svega 29 dana u mjesecu januaru. Hifz je polagala od 23. augusta do 05. septembra 2021. godine pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Facebook
Twitter