Proučena hafiska dova Hanan Zulum

U subotu, 03. jula 2021. godine, u Centralnoj džamiji u Vogošći proučena je hafiska dova mladoj hafizi Hanan Zulum.

Riječi dobrodošlice prisutnima uputio je imam Centralne džamije u Vogošći Muslija-ef. Čeliković, iskazavši svoje zadovljstvo i sreću da džemat ove džamije bude domaćin ovog velikog mubareka. Ovo je prva hafiska dova proučena hafizi u Centralnoj džamiji u Vogošći.

Izaslanik muftije sarajevskog i glavnog imama Medžlisa IZ Sarajevo, mr. Malik-ef. Šljivo prisutnima je kazivao o povijesti i tradiciji učenja i izučavanja Kur’ana u Bosni i Hercegovini. Posebne čestitke uputio je mladoj hafizi Hanan i njenim roditeljima.

Osam sarajevskih hafiza uljepšalo je današnju svečanost učenjem odlomaka iz Kur’ana, što je svakako posebnost hafiskih dova u BiH.

“Danas je, s pravom, dan našeg velikog veselja ili radosti iz razloga što prisustvujemo promociji mlade hafize, možemo da kažemo djevojčice Hanan Zulum.” – kazao je na početku obraćanja Nezim-ef. Halilović Muderris, izaslanik Reisu-l-uleme IZ u BiH Husein-ef. Kavazovića na današnjoj svečanosti.
Prenio je selame i čestitke Reisu-l-uleme mladoj hafizi, njenih roditeljima, Medžlisu IZ Sarajevo, džematu Centralne džamije u Vogošći i svima koji su hafizi Hanan bili podrška u učenju hifza.
U svom govoru istakao je značaj Kur’ana, njegovih svevremenskih poruka. “Ovaj Kur’an vodi jedinom ispravnom putu, i vjernicima koji čine dobra djela donosi radosnu vijest da ih čeka nagrada velika.” (El-Isra, 9)
Muderris je prisutne podsjetio i na hadise Božijeg poslanika a.s., u kojima ističe posebne deredže za hafize Kur’ana, one koji uče i druge poučavaju Kur’anu.

Na kraju svečanosti hafiza Hanan je dobila prigodne hedije i poklone od Rijaseta IZ u BiH, Muftijstva sarajevskog, Medžlisa IZ Sarajevo kao i od brojne rodbine i prijatelja koji si prisustvovali na današnjoj dovi.

Biografije hafize:
Hanan Zulum, kćerka Dženana i hafize Hajre rođena je 23. oktobra 2006. godine u Sarajevu. U svojoj četvrtoj godini naučila je napamet posljednja dva džuza Kur’ana slušajući učenje starijeg brata. U petoj godini naučila je sufaru i počela hifz 27. i 28. džuza kod mualime Merime Drinjak Rustempašić. U prvom razredu prelazi kod svoje mame u grupu naprednog hifza.
U ljeto 2019. godine sa muallimom Aldinom Husrep Tucaković dogovorila se da, paralelno uz učenje kod mame, uči i kod nje (krijući to od mame kako bi mami/muhaffizi priredila iznenadenje) i tako je naučila pet džuzeva krunišući to zadnjom stranicom hifza 28. juna 2020. godine.

Hifz je poližila pred komisijom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za tri dana učeći svaki dan po 10 džuzeva. Predsjednik komisije kurra hafiz prof. dr. Dževad-ef. Šošić za hafizu Hanan imao samo riječi hvale, kako za njen hifz tako i za tedžvid.

Hafiza Hanan i njena porodica posebnu zahvalnost izrazili su nastavnom osoblju O.Š. “Zahid Baručija” koji su susretljivo odobrili traženo odsustvo sa nastave. Hafiza Hanan je svršenica osmog razreda.

(E.H.)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter