Search
Close this search box.

Proučena hafiska dova Adnanu Salihagiću

Medžlis Islamske zajednice Sarajevo je u nedjelju, 27. decembra 2020. godine, nakon podne namaza u džematu Bojnik organizirao hafisku dovu mladom hafizu Adnanu Salihagiću. S obzirom na trenutne epidemiološke mjere, broj prisutnih je bio ograničen.
Na samom početku programa prisutne je poselamio Edin-ef. Šljivar, imam džemata Bojnik. Kao što je i običaj, prisutni hafizi poredani u halku proučili su kratke odlomke iz Kur’ana, a potom se džematu obratio dr. Abdulgafar-ef. Velić, glavni imam MIZ Sarajevo i izaslanik Muftije sarajevskog, prof. dr. Enes-ef. Ljevakovića. Glavni imam je podsjetio na važnost učenja hifza istakavši da su i Adnanovi muallimi, nastavnica vjeronauke, te profesori u Gazi Husrev-begovoj medresi, svako na svoj način, imali doprinos u uspjehu mladog hafiza.
Hafiz Adnan je nakon toga proučio posljednje sure iz Kur’ana, a hafisku dovu je proučio njegov muhaffiz, mr. hfz. Ammar-ef. Bašić.

Hafiz Adnan Salihagić

Izaslanik Reisu-l-uleme na ovoj svečanosti je bio hafiz Haso Popara, koji je u nadahnutom obraćanju podsjetio da u Sarajevu prije nekoliko decenija nije bilo ni mnogo džamija, ali ni mnogo mladih hafiza, što danas nije slučaj, te nam to svima predstavlja ponos, ali i dodatnu obavezu da znanje i vrijednosti prenosimo novim generacijama. Hafiz Popara je hafizu Salihagiću dodijelio hafisku diplomu, nakon čega su prisutni simbolično čestitali novom hafizu.

Adnan Salihagić rođen je u Sarajevu 7. augusta 2002. godine. Završio je Osnovnu školu “Mustafa Busuladžić” u Sarajevu, pohađao mekteb u džematu Bojnik kod mr. Muhamed-ef. Hafizovića i Mehidin-ef. Bešlića, a trenutno je učenik četvrtog razreda Gazi Husrev-begove medrese. Svaku godinu školovanja je završavao super-odličnim uspjehom. Polaganje hifza je trajalo od 6. do 20. augusta 2020. godine pred hafiskom komisijom: kurra hafiz dr. Dževad Šošić, hfz. dr. Muhamed Čajlaković, hfz. dr. Đevad Hrvačić i hfz. mr. Abdulaziz Drkić. Nakon završene medrese, hafiz Adnan Salihagić planira školovanje nastaviti na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

Facebook
Twitter