Search
Close this search box.

Posjeta naseljima koja su pogođena poplavama na području MIZ Sarajevo

U okviru aktivnosti Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u BiH i Muftijstva sarajevskog danas je upriličena posjeta naseljima pogođenim poplavama na području MIZ Sarajevo. 

Ovom prilikom su u Otesu, Butmiru, Kijevu i Pendičićima boravili muftija sarajevski dr. Nedžad-ef. Grabus, rukovodilac Ureda za društvenu brigu Ibrahim Malanović, glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić, te koordinator za društvenu brigu MIZ Sarajevo Ferid-ef. Ganić.

Uz pretrpljene materijalne štete, mještani ovih naselja danima su bez vode i adekvatnih uslova za život.

IMG_20211111_152021.jpg - Posjeta naseljima koja su pogođena poplavama na području MIZ Sarajevo

Muftija Grabus je u razgovoru za Media centar IZ u BiH podijelio vlastite utiske nakon ove posjete

– Mi smo potreseni ovim što se dogodilo, ali energija i snaga duha koju smo vidjeli kod naših sestara i braće, bez obzira ovo iskušenje, nas ohrabruje i dodatno obavezuje da, koliko je moguće, budemo s njima i pomognemo iz Islamske zajednice, ali i drugih struktura društva – istakao je muftija Grabus.

Tokom posjete, Ured za društvenu brigu je podijelio pakete mještanima ovih područja, muslimanskom i pravoslavnom stanovništvu. Za sada je riječ je prehrambenim i higijenskim sredstvima. Ova aktivnost Ureda će biti nastavljena narednih dana širom države uz koordinaciju sa Mrežom mladih.

IMG_20211111_152112.jpg - Posjeta naseljima koja su pogođena poplavama na području MIZ Sarajevo

Rukovodilac Ureda za društvenu brigu Ibrahim Malanović kazao je kako su vode blagodat, ali i odgovornost; te da trebamo voditi računa o ovom emanetu, ali i ukazati pomoć ovim ljudima.

– Sredstva koja smo podijelili su iz Bejtu-l-mala smo kao Zajednica prikupili od onih kojima je Allah dao imetak – istakao je Malanović.

Uz riječi zahvalnosti na ovom znaku pažnje i pruženoj pomoći, mještani ističu kako ih u narednom periodu očekuje saniranje posljedica ovih poplava, te da je svaki vid pomoći dobro došao.

(Preporod.info)

Facebook
Twitter