Search
Close this search box.

Položen kamen temeljac za izgradnju imamske kuće u Ljubinićima

U naselju Ljubinići (općina Ilijaš) 26. augusta 2022. godine postavljen je kamen-temeljac za izgradnju imamske kuće.

Ovom prilikom je upriličen i prigodan program prije džuma-namaza; tokom kojeg se prvi obratio Selvir Huseinović, član građevinskog odbora.

– Naša džamija je napravljena prije nešto više od šest godina i u ovom prethodnom periodu smo imali niz aktivnosti koje su doprinijele da ona bude ovako lijepa i funkcionalna. Te projekte je podržao općinski načelnik. Sve ove aktivnosti su doprinijele tome da naša džamija bude punija, a naši saffovi popunjeniji. Hvala Allahu, odvažili smo se i postali svjesni da imamo kapacitet za projekat imamske kuće koja će biti kruna naših aktivnosti, a efendiji olakšati boravak i rad – kazao je Huseinović.

Prisutnima se obratio i Akif Fazlić, načelnik općine Ilijaš koji je pohvalio angažman i trud aktivista-džematlija okupljenih oko ovog džemata.

– Ovo je značajan projekat kojeg ćemo ako Bog da realizirati. Ova općina je ponosna da danas u njoj žive građani porijeklom iz 54 općine Bosne i Hercegovine. Oni su ovdje našli svoje krovove, ovdje se organizovali, napravili džamiju, a sad prave i imamsku kuću. Sretna je društvena zajednica što ima ovakve ljude, pokretače aktivnosti poput ove. Iz naših kuća danas, hvala Bogu čujemo ezan, poziv na namaz, poziv na red, te poziv na sve ono što je ljudsko i dostojanstveno – poručio je Fazlić.

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, Jusuf Zahiragić je upoznao prisutne sa činjenicom da će tokom naredne sedmice Ljubinići biti registrovani kao džemat.

– Čestitam na uspješnim aktivnostima koje ste vodili i koje danas zaokružujete. Proveli smo potrebne procedure, pa ćete ako Bog da sljedeće sedmice biti jedan od džemata na području Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, te ćete moći provesti izbore u okviru Islamske zajednice – rekao je Zahiragić.

Glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić je podsjetio na organizacioni i simbolički značaj džamije za jedno područje.

– Nakon što je ovo naselje dobilo džamiju, ono je dobilo svoje obilježje i orijentir. Obaveza nam je okupljati se u mjestima na kojima živimo, obaveza nam je graditi džemate i džamije ukoliko ih nema. Biti musliman znači biti u džematu; a doći u džemat znači uzeti abdest i riješiti se svih svojih ljutnji i hatrova, potom stati u saff sa drugim ljudima, te biti od koristi – poručio je dr. Velić.

Osvrnuvši se na različite faze u funkcionisanju džamije u ovom naselju, glavni imam je primijetio kako je vidljiv napredak u različitim aspektiva organizacije vjerskog života.

Ovdje je bilo angažovano nekoliko honorarnih imama, studenata. Potom smo Nedžad-efendiji ponudili da ovdje preuzme obaveze imama, hatiba i muallima. Preuzeo je obaveze dnevnih namaza, džume i mekteba; a mi iz mjeseca u mjesec imamo sve bolje rezultate u organizaciji mektepske pouke na ovom prostoru – zaključio je glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić. 

Facebook
Twitter