Search
Close this search box.

Polaznici Kursa islama Medžlisa Visoko i Žepče u Sarajevu: Razgovor o ramazanu i izazovima savremenog društva

Polaznici Kursa islama Medžlisa Visoko i Žepče danas su boravili u posjeti Sarajevu, te se susreli sa svojim vršnjacima – aktivistima Mreže mladih i polaznicima Kursa islama MIZ Sarajevo.

U okviru susreta u Gazi Husrev-begovoj biblioteci je upriličeno interaktivno druženje i razgovor o savremenim izazovima za mladog vjernika, dočeku ramazana i organizaciji vremena u skladu sa radnim zadacima i vjerskim dužnostima.

Izlaganja o pomenutim temama su održale Lejla Čavčić, predstavnica MIZ Sarajevo; Lamija Mostić, predstavnica MIZ Visoko; Amina Čakrama i Lea Bunić, predstavnice MIZ Žepče 

Panelistice su u dijaloškoj formi, uz aktivno uključivanje prisutnih aktivista, predstavile organizaciju vjerskog života u sredinama iz kojih dolaze, poteškoće sa kojima se susreću, ali i benefite aktivizma u koji su se uključile, te govorile o planiranim ramazanskim aktivnostima.

IMG_20230318_210101.jpg - Polaznici Kursa islama Medžlisa Visoko i Žepče u Sarajevu: Razgovor o ramazanu i izazovima savremenog društva
Foto: U razgovornoj formi je otvoreno nekoliko značajnih tema

Razgovarano je i o saradnji sa drugim organizacijama i udruženjima građana, gdje je konstatovano da je važna uključenost članova Mreže mladih i polaznika Kursa islama i u neke druge pozitivne i društveno korisne aktivnosti.

Programom je moderirao Nedim Gondžić koji je posebno akcentirao važnost ostvorenog pristupa vlastitim postupcima, kao i spremnosti da pojedinac bude samokritičan. Elaborate prisutnih aktivista je ocijenio kao mišljenja svjesna sebe, vlastitih slabosti i izazova.

Sa mladima su se susreli glavni imami i koordinatori sva tri medžlisa, iskazali riječi podrške spram projekata koje realizuju, pohvalili njihove životne izbore i način na koji redaju prioritete, te zahvalili na tome što su brojnim gestama na raspolaganju Zajednici.

Facebook
Twitter