Search
Close this search box.

Podlugovi: Džemat i Mreža mladih Podlugovi obilježili godišnjicu Genocida u Srebrenici

Kao i svake godine, mjesec juli za džemat Podlugovi je sve osim običan. Četrnaestu godinu zaredom, džemat Podlugovi, MZ Ljubnići sada i Mreža mladih džemata pod pokroviteljstvom Općine Ilijaš organizuje manifestaciju ”Dani sjećanja – Srebrenica 11.juli 1995. godina” u cilju obilježavanja godišnjice genocida nad građanima BiH koji su u tom periodu živjeli u zaštićenoj zoni UN-a Srebrenica. Manifestacija se ove godine održava od osmog do jedanaestog jula.

Jedna od aktivnosti ove manifestacije jeste vjeski i kulturni program, koji je upriličen u džamiji Ljubnići. Program su izveli ilijaški imami, hor mekteba iz Ljubnića, te nas je zijaretio i uvaženi Abdulgafar ef. Velić.

Asmir ef. Salihović se obratio prisutnima i podijelio sa nama jednu priču: ”Majka koja je imala dva sina, pokušala je sa njima da ode putem slobode. Prišao joj je vojnik i zatražio da izabere jednog od dva sina, te ga pošalje s njim, a drugog da ostavi sa sobom. Majka, kao i svaka, pogledavši oba sina, nerado je odabrala starijeg misleći da će se on bolje snaći od mlađeg i preživjeti. Sin je pogledao i upitao je da li ga to njegova majka manje voli od njegovog brata, te su ga odveli. Brzo nakon toga su odveli i drugog, a majka je ostala sama i kaže da i dan danas razmišlja o posljednjoj rečenici starijeg sina i u suzama ga se sjeća.”

Prisutnima se obratio također i Abdulgafar ef. Velić sa nekoliko poučnih priča i uputio nas da razmislimo o tome gdje je i kud je Zulkarnejn našeg vremena da nas spasi od dušmana. Kazao je još da muslimani nisu ni pomislili da se odreknu islama, čak ni pod cijenu vlastitog života i da su šehidi naše ruho kojim se ponosimo.

Nakon prigodnog programa i vazova, Asmir ef. je prisutne upoznao i sa aktivnostima koji će se održati u okviru ove manifestacije, od ispraćaja konvoja sa posmrtnim ostacima do tradicionalne akademije.

Mreža mladih je po završetku podijelila hedije prisutnima, a osim toga pobrinuli su se da sve teče u najboljem redu, onako kako to inače rade, i kako ef. Asmir voli kazati: ”Naš džemat je jedna velika košnica pčela”.

Amina Gljiva

Facebook
Twitter