Okončano 22. izdanje Mektebske lige u malom nogometu za dječake i 1. izdanje Mektebske lige u odbojci za djevojčice: Najuspješnije mekteblije mekteba Zabrđe i Jezero

U subotu 16. februara 2019. godine okončana je 22. sezona Malonogometne lige polaznika mektebske nastave MIZ-e Sarajevo i 1. sezona Mektebske lige u odbojci za djevojčice. Završnica ovog vrlo popularnog takmičenja među polaznicima mektebske nastave održana je u sportskoj dvorani KC „Kralj Fahd“ u Sarajevu.

U subotu 16. februara 2019. godine okončana je 22. sezona Malonogometne lige polaznika mektebske nastave MIZ-e Sarajevo i 1. sezona Mektebske lige u odbojci za djevojčice. Završnica ovog vrlo popularnog takmičenja među polaznicima mektebske nastave održana je u sportskoj dvorani KC „Kralj Fahd“ u Sarajevu.

U okviru ovogodišnje 22. sezone Mektebske lige u malom nogometu/futsalu, koja se sprovodi od mektebske 1996/97. godine i kojom je rukovodio pomoćnik glavnog imama Elvedin-ef.Klisura, učestvovalo je 45 mekteba, sa preko 450 učesnika. Liga se igrala od 14.-27. januara 2019. u dvorani KC „Kralj Fahd“, a u samu završnicu plasirale ekipe četiri mekteba: Jezero, Zabrđe, Buća Potok i mekteb Šehidske džamije.

Ove godine, po prvi put je uvedena i Mektebska liga u odbojci za djevojčice – polaznice mektebske nastave. Ova takmičenja odigravala su se u fiskulturnoj sali Osnovne škole „Fatima Gunić“ u periodu od 14.-27. januara 2019. godine, a učešće je uzelo 24 ekipe, odnosno mekteba, da bi se u samu završnicu plasirale četiri najuspješnije ekipe: Jezero, Mrakovo, Srednje i Zabrđe. Ovo je prva godina u kojoj se VPS MIZ Sarajevo odlučila i za ovakav vid druženja za djevojčice, a sudeći prema reakcijama muallima, roditelja i mekteblija bio je ovo pun pogodak.

S obzirom da se sportskoj edukaciji, u okviru Plana i programa mektebske nastave iz objektivnih razloga ne posvećuje dovoljna pažnja, Medžlis islamske zajednice Sarajevo svake mektebske godine održava ovakva takmičenja u cilju popularizacije mekteba, ali i kako bi polaznicima nastave obogatio vannastavni sadržaj i usadio im vrline koje se sportom stiču.

To je prepoznalo 46 sarajevskih mekteba, koja su učestvovala u obje lige, od čega je njih 20 učestvovalo i u odbojci i u futsalu, a to su mektebi: Binježevo, Bojnik, Grbavica II, Hadžići, mekteb u ulici Hekim Oglu Alipaše, Jezero, Kasindolska, Kućice, Lužani, Milinkladska, Mrakovo, Obhođa, Sokolović Kolonija, Sedrenik, Šehadet, Semizovac, Soukbunar, Stari Ilijaš, Vitkovac i Zabrđe, dok su samo u futsalu nastupali mektebi: Alipašino B faza, Alipašino C faza, Bačića Polje, Buća Potok, Buća Potok II, Crna Rijeka, Doglodi, Donji Velešići, Grivići, Hrasnica Nova džamija, Kovačevac, Krivoglavci, Ljubovčići, Misoča, Nahorevo, Nova Breka, Novi Ilijaš, Orahov Brijeg, Panjina Kula, Podlugovi, Šehidska džamija, Srednje, Stupsko Brdo, Sulje Jahića, Ugorsko i Vlakovo.

U prijepodnevnom terminu okončan je završni turnir u odbojci za djevojčice. U prvom polufinalu snage i vještine su odmjerile djevojčice iz mekteba Mrakovo i Zabrđe, a uspješnije su bile polaznice mekteba Zabrđe sa 2:1 u setovima. U drugom polufinalu odbojkašice iz mekteba Jezero bile su bolje sa 2:0 u setovima nad odbojkašicama iz mekteba Srednje, kojima je kao vid utjehe pripala utakmica za treće mjesto u kojoj su bile bolje od Mrakova sa 2:0 u setovima. U okviru vrlo zanimljivog finalnog meča, odbojkašice iz mekteba Jezero bile su bolje sa 2:1 u setovima (23:25, 25:12, 25:16) od odbojkašica iz mekteba Zabrđe, čime su ponijele titulu osvajačica prvog izdanja Mektebske lige u odbojci za djevojčice. Titulu najbolje igračice ponijela je Midheta Polutak iz mekteba Jezero.

Nakon zajednički obavljenog podne-namaza, program završnice nastavljen je polufinalnim utakmicama u futsalu. Prvi polufinalni par su činili mekteb Mrakovo i mekteb Jezero. Mekteblije sa Jezera bili su superiorniji i zasluženo savladali mekteblije iz Mrakova rezultatom 0:3. Drugo polufinale je donijelo više neizvjesnosti, čemu svjedoči i rezultat od 2:1, kojim je mekteb Zabrđe bio bolji od polaznika mekteba iz Buća Potoka. Treće mjesto je pripalo mekteblijama iz Buća Potoka, koji su sa 4:1 bili bolji od vršnjaka iz Mrakova.

U vrlo zanimljivom i neizvjesnom finalnom meču između mekteba Jezero i Zabrđe, mali fudbaleri iz mekteba Jezero nisu uspjeli odbraniti titulu prvaka od prošle godine, s obzirom da su mekteblije iz Zabrđa bile bolje sa 0:1. Pobjedu i radost mekteblije iz Zabrđa podijelile su sa svojim muallimom Mirsad-ef. Mešanovićem. Titula za fair-play pripala je ekipi Mrakova, najbolji golman je Đedović Mensur iz Jezera, dok je Honić Harun iz Zabrđa proglašen za najboljeg igrača.

Nakon finalne utakmice u futsalu, uslijedila je svečana ceremonija proglašenja najboljih i dodjela nagrada i priznanja. Odlomak iz Časnog Kur’ana proučio je Mešanović Ahmed, polaznik mektebske nastave u mektebu Zabrđe, nakon čega je uslijedilo intoniranje državne himne i zajedničkog tekbira, sa kojim je počinjala svaka utakmica obje lige.

Učesnicima su se obratili dr. Muhammed Alu Šejh, direktor KC „Kralj Fahd“ i glavni imam MIZ Sarajevo doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić, koji su čestitali svim učesnicima a najuspješnijima su dodijelili medalje, pojedinačne i ekipne nagrade. Najboljim odbojkašicama medalje i nagrade su uručile uposlenice VPS MIZ Sarajevo Adna Zulić i hafiza Medina Živčić-Moco.

Ovu priliku glavni imam MIZ Sarajevo doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić je iskoristio da dodijeli zahvalnice direktoru KC „Kralj Fahd“ dr. Muhammedu Alu Šejhu, te direktoru OŠ „Fatima Gunić“ g. Hajrudinu Ćupriji, koji već redovno podržava ovu aktivnost MIZ Sarajevo, poručivši kako je ovo sjajna prilika za popularizaciju mekteba i mektebske nastave kod naše djece i izrazivši nadu da će se ovakav vid aktivnosti kod naših mekteblija nastaviti i u budućnosti.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter