Search
Close this search box.

Održan redovni seminar za imame MIZ Sarajevo: Mekteb je temelj

Povodom početka nove mektepske godine danas je u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu održan redovan seminar za imame Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo.

Na početku seminara, glavni imam Abdulgafar-ef. Velić je čestitao imamima novu mektepsku godinu i poželio im uspješan rad.

– Ovo je prilika da kažemo više o našoj misiji, o našim poslovima, emanetu kojeg nosimo. Svako vrijeme ima svoje izazove, kako vrijeme koje je proteklo, tako i ono koje je pred nama. Vjerovatno će biti većih i težih izazova, zbog toga je jako važno da se okupljamo, da razgovaramo, biti će nam lakše nositi naš emanet – rekao je Abdulgafar-ef. Velić.

Seminaru je prisustvovao zamjenik reisu-l-uleme Enes-ef. Ljevaković. On je također imamima poželio uspješnu mektepsku godinu, podsjetivši na vrijednost i odgovornost muallimske dužnosti.

– Ne treba posebno naglašavati šta znači mektepska pouka za Islamsku zajednicu općenito, za muslimane u Bosni i Hercegovini, za naše društvo. Od djece koja nam dolaze u mekteb očekujemo da budu dobre džematlije, članovi naših odbora, skupština, da će biti vezaniji za džamiju i imama, i u ovom užem smislu, mekteb je važniji nego vjeronauka ili bilo koja druga djelatnost unutar Islamske zajednice – rekao je Ljevaković, te poručio da je mekteb temelj.

Ovim prilikom je razgovarano i o aktuelnim pitanjima i izazovima sa kojima se imami suočavaju. S obzirom da je imenovan novi muftija sarajevski, Enes-ef. Ljevaković se na kraju imamima zahvalio na dosadašnjoj saradnji.

(Rabija Arifović/Preporod.info)

Facebook
Twitter