Search
Close this search box.

Obavještenje o obavljanju i organizaciji vjerskih aktivnosti u doba pandemije

Imajući u vidu da je Kantonalni štab Civilne zaštite Kantona Sarajevo donio nove naredbe koje se tiču mjera zaštite, organizacije skupova i boravka u otvorenim i zatvorenim prostorima, želimo obavijestiti džematlije o načinu organizacije vjerskih aktivnosti u novonastalim okolnostima.

Vjerske aktivnosti na području Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo će se nastaviti obavljati bez obustavljanja, uz obavezu poštivanja svih mjera i uputstava Islamske zajednice, kao i nadležnih državnih organa u vezi zaštite od koronavirusa.
Džematski odbori će učiniti dodatni napor u organizaciji boravka u džamijama i mektebima kako bi obezbijedili poštivanje predviđenih mjera zaštite. Mektebska nastava će se nastaviti obavljati po predviđenom rasporedu, uz manje grupe i skraćene časove.
U organizaciji obavljanja džuma-namaza će biti otvorene i korištene sve dodatne i prateće prostorije u džamijama kako bi se napravila veća disperzija u džamijskim prostorima.
U pojedinim dijelovima Medžlisa će već od danas za džuma-namaz biti otvorene i manje mahalske džamije (Bistrik, Hrvatin, Čeljigovići, Musluk, Arapova, Abdesthana, Ulomljenica, Buzadžina, Nadmlini, Mjedenica) kako bi izbjegli veću koncentraciju ljudi u pojedinim džamijama.
Molimo džematlije da pokažu maksimalnu odgovornost, te da poštuju mjere zaštite tokom boravka u džamijama, ali i prilikom ulaska i izlaska iz džamija kada se stvaraju nepotrebne gužve. Naglašavamo da se izbjegava uzimanje abdesta u džamijskim abdesthanama.

Facebook
Twitter