Search
Close this search box.

Nezim Halilović Muderris: Bez grunta u našim rukama nema ni cjelovite BiH

U Ratnoj džamiji na Igmanu danas je u okviru obilježavanja 24. godišnjice od osnivanja Javne ustanove Fond Memorijala Kantona Sarajevo proučena hatma dova pre dušu svih šehida i poginulih boraca Armije Bosne i Hercegevine i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.

Hatma dovu je prije džuma namaza proučio pomoćnik glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo Malik-ef. Šljivo.

Hutbu je kazivao i džuma namaz predvodio Nezim-ef. Halilović Muderris koji je ovom prilikom govorio o porukama Bedra.

Uspoređivao je tadašnja iskustva prvih muslimana sa iskustvima pripadnika Armije Bosne i Hercegovine u proteklom ratu, posebno akcentirajući odgovornost predvodnika i komandanata.

– Poslanik s.a.v.s. se dogovara sa svojim ashabima. On ne prepušta ništa slučaju, odnosno, ne donosi sam odluku da se ide u pravcu Bedra već želi da čuje, na prvom mjestu ensarije, ali i svoje muhadžire – kazao je Muderris.

Poslanik a.s., kako navodi Muderris, ne šalje prvo izvidnicu nego lično ide sa Ebu Bekrom Essidikom r.a. da izvidi teren.

– Nakon toga šalje dodatnu izvidnicu koju su činila trojica uglednih i oštroumnih ashaba, što je pouka muslimanima da komandanti ne smiju i ne mogu praviti planove borbenih dejstava u udobnim kabinetima, dok oni lično ne odu, ne provjere i ne vide, pa tek onda izdaju naređenje da se izvrši borbeni zadatak – istakao je.

Govoreći o Poslanikovom izboru da na dvoboj sa mušricima predloži one sa kojima je u srodstvu, Muderris je kazao kako iz ovog Poslanikovog primjera možemo izvući pouruku da se “najprije moramo žrtvovati mi, i oni koji su najbliži nama”. 

– Ko je od nas  bio spreman svoga amidžu u toku agresije na RBiH predložiti za dvoboj!? Ko je bio spreman da svoga amidžu postavi na mjesto komandira izviđačke ili diverzantske čete? Ne, naše amidže, dajdže, tetkovi mogli su da budu logistika, i to po mogućnosti izvan granica naše domovine – istakao je Muderris.

Na kraju hutbe govorio je i o povratku Poslanika a.s. u Meku prilikom oslobođenja njegovog rodnog grada, poručujući da se Bošnjaci moraju ugledati na Poslanika i “zaokružiti svoju hidžru”.

– Hidžra nas Bošnjaka ne može se zaokružiti tamo gdje smo učinili hidžru, nego se može zaokružiti samo tamo odakle smo hidžru učinili. A onda, nakon toga možemo da svjedočimo Gospodara svjetova bez ikakvog straha, pa tek onda da donesemo odluku gdje ćemo da živimo. U protivnom, bez obzira što mi govorimo da volimo domovinu Bosnu i Hercegovinu, da želimo da bude cjelovita, bez našeg fizičkog prisustva, bez grunta koji mora da bude u našim rukama nema ni cjelovite Bosne i Hercegovine – poručio je Nezim Halilović Muderris u Ratnoj džamiji na Igmanu.

U proteklom periodu Služba za vjerske i odgojno obrazovne poslove Medžlisa IZ-e Sarajevo je zbog značaja i važnosti Igmanske ratne džamije intezivirala prisustvo alima, muftija, direktora obrazovnih i drugih ustanova na nivou Rijaseta, profesora islamskih fakulteta i medresa, kao hatiba na džuma-namazu. Uvažena ulema će biti hatibi svakog posljednjeg petka u mjesecu, istakli su MIZ Sarajevo.

(Preporod.info)

Facebook
Twitter