Search
Close this search box.

Nakon 30 godina u Ferhadiji se uči hafiska mukabela

U sarajevskoj džamiji Ferhadija danas je, nakon pauze od 30 godina, ponovo počelo učenje hafiske mukabele, čime je nastavljena tradicija prekinuta pred sami početak agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Sinoćnjim ezanom za akšam-namaz muslimani su dočekali još jedan ramazan, najodabraniji mjesec u godini. Značaj ovog mjeseca ogleda se i u činjenici da je u ramazanu počela objava Kur’ana poslaniku Muhammedu.

Tako je i ramazanska mukabela ili zajedničko učenje Kur’ana tokom ramazana jedna od spojnih tačaka ramazana i Kur’ana. Mukabele se tokom ramazana uče u džamijama širom Bosne i Hercegovine. Posebna specifičnost svakako su hafiske mukabele, odnosno mukabele na kojima se kur’anski tekst uči napamet.

 Hafizi Hadžimulić i Porča mukabelu učili do početka rata –

Muhamed Velić, imam i hatib Ferhadija džamije u Sarajevu, u razgovoru s novinarom AA ukazuje na značaj mukabele u islamskoj tradiciji muslimana ovih prostora, te ističe kako je to zapravo jedan od razloga što su odlučili ponovo pokrenuli hafisku mukabelu.

– Odlučili smo okupiti hafize da ponovo, nakon 30 godina diskontinuiteta, uče hafisku mukabelu u ovoj džamiji. Tradicija u ovom gradu jeste da se u čaršijskim džamijama uči hafiska mukabela. Ferhadija je dosad nekako mirovala – pojasnio je Velić.

20210413_2_47802948_64223374_Web.jpg - Hafiska mukabela u sarajevskoj džamiji Ferhadija nakon pauze od 30 godina

Podsjeća da su posljednji put u Ferhadija džamiji hafisku mukabelu učili hadži hafizi Halid ef. Hadžimulić i Fadil ef. Porča. Nažalost, zbog početka agresije na BiH ova praksa je obustavljenja.

– Mi ćemo evo nakon 30 godina nastaviti ono što su dva naša dobra prethodnika praktikovala u našoj lijepoj islamskoj tradiciji. Mukabelu će učiti četiri hafiza i imam džamije – poručio je Velić.

– Ibadetom spasiti svijet –

Na kraju razgovora efendija Velić uputio je i kratku poruku povodom nastupanja mjeseca ramazana, a u kontekstu činjenice da se još jedan ramazan dočekuje u uvjetima pandemije. Velić ističe da se i današnjom mukabelom, ali i drugim ibadetima u mjesecu ramazanu, šalje zapravo poruka da se “ibadetom spasi svijet“.

– Hvala Uzvišnom Allahu koji nas je počastio da živi i zdravi dočekamo ovogodišnji ramazan. Osjećamo se počašćenim što smo upravo mi dočekali ramazan, jer znamo da mnogi od nas Allahovom odredbom više nisu s nama. Tužni smo zbog toga, ali učimo dove za njih i molimo da im se Gospodar smiluje. Mi koji smo živi i koji smo dočekali ramazan, mi ćemo kroz našu vezu sa Stvoriteljem, ibadetom pokušati spasiti svijet. U svijetu, u nekom smislu, vlada haos i nered. Nadamo se da će Allahovom milosti i svemoći biti uspostavljeni red i harmonija, a to je ono što ljudima treba – zaključio je efendija Velić u razgovoru za AA.

Hafiska mukabela u Ferhadiji uči se svaki dan s početkom u 11.30 sati, a vjernici mogu doći u džamiju i pratiti mukabelu, uz poštivanje važećih epidemioloških mjera. Osim hafiske mukabele, u 12.30 sati održava se i tefsirska mukabela, odnosno izlaganja alima koja se odnose na tumačenje Kur’ana. Mukabelu je moguće pratiti i online putem Facebook profila “Muhamed Velic“.

(Preporod.info)

Facebook
Twitter