Search
Close this search box.

Muftija sarajevski i glavni imam održali radni sastanak sa sarajevskim imamima

U srijedu 24. juna 2020. godine, u Studentskom centru Islamske zajednice na Vrbanjuši održan je radni sastanak imama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo sa muftijom sarajevskim prof. dr. Enes-ef. Ljevakovićem. Na sastanku je predstavljen dr. Abdulgafar-ef. Velić, kojeg je na prijedlog muftije sarajevskog reisu-l-ulema dr. Husein Kavazavić imenovao za glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

Sastanak je počeo sa uvodnim učenjem Kur’ana, koje je proučio Mustafa-ef. Pašić. Potom se prisutnima obratio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, dr. Abdulgafar-ef. Velić, koji je u svome nastupnom govoru naglasio da je preko dvadeset godina bio imam, hatib i muallim u Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo u brojnim džematima, od kojih 13 samo u Istiklal džamiji, centralnoj džamiji Medžlisa, te da je ovo njegov svojevrsni povratak u matičnu organizacionu jedinicu Islamske zajednice.

Između ostalog, glavni imam je u svome govoru pozvao imame da budu potpuno svjesni kompleksnosti situacije u kojoj se nalazi naš narod. Većinu tog tereta morat će Islamska zajednica na svojim leđima nositi. To je radila i tokom agresije na našu domovinu, zatim tokom podizanja našeg naroda, i u svim drugim prilikama. Vrijeme koje je pred nama neće biti lahko. Upravo zbog važnosti Islamske zajednice za naš narod, sigurno nećemo biti ostavljeni na miru. Stoga kao imami moramo u potpunosti biti budni, trezveni i  svjesni svih izazova i problema oko nas, naglasio je dr. Velić.

U svom obraćanju glavni imam pozvao je imame da i dalje budu dostojanstveni, ponosni i uspravni, te im obećao puno poštivanje, bratsku podršku, pomoć, kao i čuvanje časti i dostojanstva sarajevskih imama. Također, glavni imam je upozorio imame na važnost podizanja Zajednice na povjerenju. Pozvao ih je da budu oprezni i da čuvaju povjerenje, jer jednom kada se povjerenje iznevjeri, teško je to nadoknaditi.

Na kraju, dr. Velić se zahvalio svojim prethodnicima hafizu dr. Kenanu Musiću i dr. Feridu Dautoviću. „Trudit ću se da sačuvam i nastavim sve dobro što je prije pokrenuto. Nadam se da ćemo kao imami sve to timskim radom unapređivati“, istakao je novi sarajevski glavni imam.

Nakon izlaganja glavnog imama, prisutnima se obratio i Muftija sarajevski, prof. dr. Enes ef. Ljevaković. Muftija se zahvalio svim imamima na uloženom trudu tokom mjeseci pandemije. Zamolio je da se u džamijama nastavi pridržavati svih onih odredbi koje su donijele nadležne institucije, obzirom na intenziviranje širenja virusa posljednjih dana. Posebno je pohvalio aktivnosti imama tokom mjeseca ramazana i podsjetio na uspješnu akciju ukupljanja zekata i sadekatul-fitra, što potvrđuje povjerenje džematlija u Islamsku zajednicu.

Naglasio je važnost čuvanja Islamske zajednice i njenih institucija koja počinje od džemata gdje je imam odgovoran za sve vjerske sadržaje u granicama svog džemata. Muftija je rekao da se politika ne smije provoditi kroz džemate, da svaki Bošnjak pojedinac u Zajednici ima svoje mjesto, bez obzira na njegovu stranačku pripadnost. Naš cilj treba da bude jačati vjersku svijest i zajedništvo i u tom smislu trebamo podržavati sve ono što je dobro. Muftija je pozvao svakog muslimana da u tom pravcu djeluje.

Kazao je da je Islamska zajednica iznad pojedinačnih interesa, te da u koliziji između pojedinačnih i općih interesa, uvijek treba izabrati opći. Također je rekao da ne treba sputavati individualni kvalitet pojedinca, ali on treba biti u službi Zajednice. Muftija je podsjetio imame da trebaju mudro i odmjereno koristiti privilegiju, odnosno emanet minbera da se očuva jedinstvo i pozvao ih na odgovornost za svaku izgovorenu riječ. Iskazao je puno povjerenje u tom smislu imamima, te ih pozvao da u misiji budu umjereni i strpljivi. Proučio je dovu da Allah sačuva iskušenja, poželio uspjeh u radu i čestitao glavnom imamu.

Nakon dove koju je proučio Zahid-ef. Mujkanović, imami su čestitali novom glavnom imamu, dr. Abdulgafar-ef. Veliću.

Facebook
Twitter