Search
Close this search box.

Mreža mladih Stari Grad: Ramazanski kandilji i slatkiši za redovne mekteblije

Medžlis Islamske zajednice Sarajevo i Mreža mladih Stari Grad su u saradnji sa općinom Stari Grad, firmom Skuter doo i Nerminom Ikovićem obezbijedili 800 ramazanskih poklon paketića sa posebnim vaktijama za djecu i lampionima, a zatim su te poklone u četvrtak, 23. 04. 2020. godine uručili redovnim polaznicima iz 17 starogradskih mekteba. Više od 800 mekteblija je obradovano ovim poklonima, koje su im u njiihove domove donijeli njihovi muallimi i aktivisti Mreže mladih. Istog dana, u vrijeme akšamskog ezana i prvog pucnja topa sa Žute tabije, koji su najavili dolazak Ramazana, mekteblije su sa svojim roditeljima pustili lampione i tako podijelili svoju radost sa drugima mališanima.

Spomenuta aktivnost je imala za cilj da obraduje redovne polaznike mekteba sa područja općine Stari Grad jer su i oni kategorija koja je obuhvaćena mjerama zabrane kretanja i već nekoliko sedmica su prisiljeni da borave u svojim domovima. Osjećamo da su se umorili od online škole, online mekteba i da su jako poželjeli druženje i susrete sa drugarima iz škole i mekteba.

U proteklim godinama smo organizovali sa tom djecom jako lijepe sadržaje dočeka mjeseca ramazana. To su najčešće bili „Ramazanski vozići“ i „Ramazanski kandilji“. Tom prilikom smo ih obradovali slatkišima a u vrijeme prvog „topa“ sa tabije oni bi puštali balone ili lampione u nebo.

Pošto smo ove godine spriječeni da organizujemo spomenute sadržaje, na inicijativu Mreže mladih, njihovi muallimi i članovi Mreže mladih su ih posjetili u njihovim domovima i obradovali spomenutim poklonima a koje su im donatori slatkiša g. Nermin Iković i firma Skuter doo dostavili u njihove džemate.

Pored spomenute aktivnosti Mreža mladih, također, u saradnji sa općinom Stari Grad i MBA pekarom, svaki drugi dan dostavlja hljebove za 215 osoba koje su starije od 65 godina, a koji u svom domaćinstvu nemaju mlađih članova koji nemaju zabranu kretanja. Do sada su podijelili oko 2100 hljebova. U svim ovim aktivnostima tražimo načina da budemo korisni dio naše Zajednice i društva, i ovom prilikom pozivamo sve mlade osobe da nam se priključe i da budu dio Mreže mladih u njihovim džematima.

Ovom prilikom srdačno se zahvaljujemo Medžlisu IZ-e Sarajevo i službi za vjerske i odgojno obrazovne poslove, općini Stari Grad i općinskom načelniku, službi za obrazovanje, kulturu i sport općine Stari Grad, firmi Skuter doo, Nerminu Ikoviću, MBA pekari koji su nam omogućili da realiziramo ove lijepe aktivnosti, kao i svim imamima, muallimima, džematima i članovima Mreže mladih za realizaciju istih.

Mirsad-ef. Đerzić, koordinator Mreže mladih Stari Grad

Facebook
Twitter