Search
Close this search box.

Mreža mladih Novi Grad: Obilježavanje godišnjica Dana Armije RBIH i zločina u Ahmićima, podjela vaktija džematlijama i volontiranje u timovima Civilne zaštite

Mreža mladih Novi Grad je obilježila 15. april – Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine, tako što su stariji članovi posjetili spomen obilježja ispred Općine Novi Grad i na brdu Žuč, gdje su učenjem fatihe sjetili se najboljih bh. sinova. Također proučena je i hatma, koja je poklonjena borcima.

Druga akcija je uslijedila, dan kasnije, 16.04. kada su omladinci obilježli stradanje Bošnjaka u Ahmićima. Taj datum, u pojedinačnim i kolektivnim sjećanjima, već dvadeset sedam godina izaziva jezu i tugu, a u razboritim pogledima na stvarnost osudu neuslovljenu bilo kakvom društvenom pripadnošću. Naime, u selu Ahmići kod Viteza vojnici HVO-a su 1993. godine izvršili napad i tom prilikom spalili selo i ubili 116 civila Bošnjaka različitog pola i starosti.

Zbog cjelokupnog stanja izazvanog pandemijom koronavirusa, ovaj dan je obilježen malo drugačije nego prethodnih godina. Mladi su htjeli podsjetiti na historijske činjenice, osuditi zločin i istaći vrijednost ljudskog života. Tako je Mreža mladih sarajevske općine Novi Grad u javni prostor društvenih mreža izašla je sa šest značajnih poruka u kojima su sadržane činjenice o ovom zločinu, a zaključno sa kur’anskom porukom: “Ako neko ubije nekoga ko nije ubio nikoga ili onoga ko na Zemlji nered ne čini – kao da je sve ljude poubijao…”

Mladi su bili aktivni i u subotu 18.04. kada su u novogradskim džematima podijelili ramazanske vaktije, kojima su se vjernici posebno obradovali. Također, treba istaknuti kako su pojedini stariji članovi Mreže mladih Novi Grad, u volonterskim timovima Civilne zaštite u MZ Aneks i Alipašino C faza 2.

Facebook
Twitter