Search
Close this search box.

Džemat Buća Potok: Postavljen kamen-temeljac za izgradnju Nur džamije

U petak 25. septembra 2020. godine u sarajevskom naselju Buća Potok je postavljen kamen – temeljac za izgradnju Nur džamije – Džamije svjetlosti.

Kamen –  temeljac postavio je muftija sarajevski i zamjenik reisu-l-uleme prof. dr. Enes Ljevaković, a osim njega, svečanosti su prisustvovali i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo dr. Abdulgafar Velić, načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić i brojne osobe iz vjerskog i društvenog života.

kamen temeljac 6

Zemljište u vrijednosti od oko 400 000 KM za izgradnju džamije kupio je i uvakufio Edhem Okerić.

  • Ovo će biti četvrta džamija na području džemata Buća Potok i iskazujem veliku zahvalnost našem vakifu Edhemu – kazao je u uvodnom obraćanju imam džemata Nijaz ef. Čakar.

Na svečanosti su se obratili i glavni imam MIZ Sarajevo dr. Velić, načelnik Općine Novi Grad  Efendić i Tajib Delić u ime Građevinskog odbora za izgradnju džamije.

  • Ovo je 27. džamija na području općine Novi Grad Sarajevo, gdje se nalaze i dvije najveće džamije u BiH. U njima se odgajaju nove generacije koje će nastaviti čuvati našu vjeru, domovinu i sve njene ukrase. Bilo je prijedloga da se ova džamija zove i Fethija i da simbolizira pobjedu, slobodu i vitešku borbu naših gazija koji su branili i odbranili grad i državu na ovome herojskom području. Džamija će se zvati Nur – svjetlost, što je sinonim za našu časnu i svijetlu borbu, ali i sinonim za čistu i plemenitu vjeru., kazao je glavni imam dr. Abdulgafar-ef. Velić.
  • Koristim priliku da se zahvalim h. Edhemu Okeriću koji je uvakufio zemljište za džamiju, moleći Uzvišenog da mu to ukabuli i upiše u dobro djelo. Također, pozivam sve dobročinitelje da iskoriste ovu priliku i da daju od sebe za ovaj hajrat, bilo od svoga rada, bilo od lijepih riječi bilo od imetka. Allah, dž.š., kaže: “Nećete postići dobročinstvo sve dok ne date dio od onoga što vam je najdraže, a bilo što vi dali, Allah će, sigurno za to znati.” (Kur’an; Ali Imran-92) Dozvolite da se posebno zahvalim našim borcima, koji su branili i odbranili ovo područje, naše džamije, mezarja, grad i domovinu, pa možemo u slobodi da radimo i gradimo, da ovu i sve naše druge džamije možemo u slobodi da gradimo i njima učimo. Dio sevapa za svako dobro djelo ovdje će ići, ubijeđen sam, i njima. Nadam se da će ova džamija prelijepog imena preliti svjetlo vjere na ovaj džemat, mahalu i na naš grad, kazao je u svome obraćanju dr. Enes-ef. Levaković, muftija sarajevski i zamjenik reisu-l-uleme.

U okviru programa svečanost su uljepšali i članovi hora MIZ Sarajevo izvedbom ilahija i kasida.

(E.H./Preporod.info)

Facebook
Twitter