Mevlud u Pruscu: Učešće imama MIZ Sarajevo i predavanje glavnog imama dr. Abdulgafar-ef. Velića

U haremu džamije Hasana Kafije Pruščaka 25. juna je u okviru „512. dana Ajvatovice“ održan vjerski program i predavanje, čiji su učesnici bili dr. Abdulgafar-ef. Velić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo, hor imama Medžlisa Sarajevo i Tarikatski centar Bosne i Hercegovine.

Uvodne riječi uputio je Amir-ef. Čavak, glavni imam MIZ Donji Vakuf, koji je izrazio zadovoljstvo što se i ove godine vjernici okupljaju u čuvenoj Pruščakovoj džamiji, nakon čega je hor MIZ Sarajevo izveo kolaž prigodnih ilahija i mevludski program.

U svom obraćanju prisutnim vjernicima glavni sarajevski imam dr. Velić kazao je kako je večerašnje okupljanje želja i nastojanje da se približimo Uzvišenom Stvoritelju kroz ibadete i zikr.

– Možemo slobodno kazati da je sve to naša zajednička dova, a o tome večeras valja posebno i govoriti. Duboko je ukorijenjeno učenje dova u tradiciji bosanskih muslimana, ali i duboko je poštivanje dove koja se uči na svakoj lokaciji naše domovine koju posjetimo. Naši ljudi su znali da je u dovi velika snaga i da je ona posebna zaštita, a naša ulema je stotinama godina govorila o važnosti njenog stalnog učenja i prakticiranja u svakoj sferi vjerničkog života – kaže dr. Velić.

Njegova večerašnja poruka jeste važnost zajedničkog nastojanja da dovimo Uzvišenom kako bi bio na pomoći našem narodu.

– Sa ovog mjesta molimo Ga da čuva našu djecu i generacije koje dolaze, da sačuvamo čistu našu tradiciju, vrijednosti koje živimo stotinama godina i da nam podari mudrosti i zajedništva jer nam je to danas najpotrebnije – poručio je ef. Velić.

Podsjetio je da se u Sarajevu stotinama godina iskazivalo poštivanje prema Pruscu, prema tradiciji islama na ovom prostoru.

Dr. Abdulgafar-ef. Velić.jpg - Džamija Hasan Kjafije Pruščaka: Održano predavanje i tradicionalni mevlud

– Iskazuje se i poštovanje prema ulemi ovog prostora, stoga su čestiti vjernici iz Sarajeva i drugih dijelova domovine došli na ovaj program, jer se to tako stotinama godina prakticira u našoj tradiciji – ukazao je dr. Velić.

Jedna od njegovih poruka bila je i da muslimani u našoj domovini moraju uvijek biti budni.

– Ne smijemo praviti saveze sa onima koji ne žive naše vrijednosti, a mi znamo da su te naše vrijednosti propisane izvorima naše vjere i zasnovane su na našoj tradiciji – kazao je glavni sarajevski imam.

Poručio je da vjernici moraju praviti prijateljstva, pomoći onima kojima je to potrebno, čuvati vjeru i oslanjati se na dovu Uzvišenom.

Nakon njegovog obraćanja proučen je tradicionalni zikr i klanjan jacija-namaz.

Sutra ujutro će na platou Handan-agine džamije biti prozvani konjanici i bajraktari, nakon čega polaze prema stijeni Ajvaz-dede gdje će biti proučena dova.

Centralni program bit će održan na platou Ajvatovice od 11.00 sati, a učestvuju Turski vojni orkestar „Mehter“,Mustafa Isaković, Ibrahim Bilčević i Mensura Bajraktarević.

Učenjem ajvatovičke dove i obavljanjem podne-namaza na Platou bit će završen centralni program „512. dana Ajvatovice“.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter