Mektepska radionica: Izrađivanje cvijeta Srebrenice u džematu Sedrenik

U džematu Sedrenik je povodom 27. godišnjice od genocida u Srebrenici održana edukativno-kreativna radionica sa starijim polaznicima mektepske nastave.

U prvom dijelu učenici su imali priliku pogledati kraći dokumentarni film o genocidu u Srebrenici, te prezentaciju sa najvažnijim informacijama.

U drugom kreativnom dijelu svaki učenik je izradio svoj vlastiti cvijet Srebrenice koji je simbol počinjenog genocida u BiH.

Radionicu su osmislili i realizirali imam mr. Suad-ef. Balić i muallima Senida Klisura-Balić.

  • Srebrenica je naša bolna rana i ne smijemo je prepustiti zaboravu. Na ovaj način želimo dati doprinos kulturi sjećanja na važne momente iz naše historije, te da našu djecu podučavamo pravim i istinskim vrijednostima koje su svete i nepovredive, a to su pravo na život, čast, slobodu, vjeru, sigurnost i imetak koje su zagarantovane svim mogućim konvencijama o ljudskim pravima i svako ko udari na to, on čini zlo koje mora biti osuđeno – kazao je mr. Balić.

Poručio je kako trud pojedinaca nema kapacitet da mijenja stanje, ali da može utjecati na svijest i razmišljanje drugih.

  • Ne možemo mijenjati svijet, ali možemo se truditi da bar malo utičemo na svijest generacija koje dolaze, a prema kojima imamo veliku obavezu i odgovornost – poručio je mr. Suad-ef. Balić.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter