Search
Close this search box.

Mektebi Zabrđe i Jezero pobjednici Mektebske lige

U nedjelju, 06. marta 2022. godine okončana je 24. sezona Malonogometne lige polaznika mektebske nastave MIZ-e Sarajevo i 3. sezona Mektebske lige u odbojci za djevojčice. Završnica ovog vrlo popularnog takmičenja među polaznicima mektebske nastave održana je u sportskoj dvorani KC „Kralj Fahd“ u Sarajevu.

U okviru ovogodišnje 24. sezone Mektebske lige u malom nogometu/futsalu, koja se sprovodi od mektebske 1996/97. godine i kojom je rukovodio pomoćnik glavnog imama Elvedin-ef.Klisura, učestvovalo je 54 mekteba, sa preko 500 učesnika. Liga se igrala u mjesecu januaru 2022. godine u dvorani KC „Kralj Fahd“, a u samu završnicu plasirale su se ekipe četiri mekteba: Blagovac, Donji Hadžići, Zabrđe i Misoča.

Ove godine, po treći put je igrana i Mektebska liga u odbojci za djevojčice – polaznice mektebske nastave. Ova takmičenja odigravala su se također u dvorani KC „Kralj Fahd“, a u samu završnicu plasirale se se ekipe četiri mekteba: Zabrđe, Dobrinja I C-5, Jezero i Novi Ilijaš. Ovo je treća godina u kojoj se nastavio ovakav vid druženja za djevojčice, a sudeći prema reakcijama muallima, roditelja i mekteblija Liga u odbojci za djevojčice je veliko osvježenje i izaziva veliko interesovanje svih aktera. Ove godine je 38 mekteba bilo uključeno u ovu aktivnost. Sudijski par koji je pratio sve aktere kroz natjecanja bio je Ahmedinović Sabahudin i Vehabović Dino.

S obzirom da se sportskoj edukaciji, u okviru Plana i programa mektebske nastave iz objektivnih razloga ne posvećuje dovoljna pažnja, Medžlis islamske zajednice Sarajevo svake mektebske godine održava ovakva takmičenja u cilju popularizacije mekteba, ali i kako bi polaznicima nastave obogatio vannastavni sadržaj i usadio im vrline koje se sportom stiču.

ODBOJKA ZA DJEVOJČICE

U prijepodnevnom terminu same završnice okončan je završni turnir u odbojci za djevojčice.

U prvom polufinalu snage i vještine su odmjerile djevojčice iz mekteba Zabrđe i Novi Ilijaš, a uspješnije su bile polaznice mekteba Novi Ilijaš sa 2:0 u setovima.

U drugom polufinalu odbojkašice iz mekteba Jezero bile su bolje od mekteba Dobrinja I pobjedivši sa 2:0 u setovima, kojima je kao vid utjehe pripala utakmica za treće mjesto u kojoj su bile bolje od mekteba Zabrđe sa 2:0 u setovima.

U okviru vrlo zanimljivog finalnog meča, koji je izazvao veliko interesovanje publike, koja je gromoglasno navijala za svoje favorite, odbojkašice iz mekteba Jezero bile su bolje sa 3:0 u setovima od odbojkašica iz mekteba Novi Ilijaš, čime su ponijele titulu osvajačica trećeg izdanja Mektebske lige u odbojci za djevojčice, a time su i odbranile titulu pobjednika treći put zaredom.

Titulu najbolje igračice ponijela je Hasanović Halima iz mekteba Jezero, koja je kao nagradu za epitet najboljeg igrača dobila prigodne poklone.

FUTSAL ZA DJEČAKE

Program završnice nastavljen je polufinalnim utakmicama u futsalu. Prvi polufinalni par su činili mekteb Blagovac i Donji Hadžići. Mekteblije mekteba Donji Hadžića, bili su superiorniji i zasluženo savladali mekteblije iz mekteba Blagovac rezultatom 3:1.

Drugo polufinale rezultatski nije donijelo više neizvjesnosti, čemu svjedoči i rezultat od 3:1, kojim je mekteb Zabrđe bio bolji od polaznika mekteba iz Misoče, koji su se morali zadovoljiti diplomom fair play ekipe.

U vrlo zanimljivom, dinamičnom i na momente neizvjesnom finalnom meču između mekteba Donji Hadžići i Zabrđe, mladi fudbaleri iz mekteba Zabrđe pobijedili su vršnjake iz Donjih Hadžića rezultatom 3:0, te su osvajanjem ovogodišnje Lige ponovo zasjeli na tron rezervisan za najbolje.

Futsal i odbojka su kolektivni sportovi, ali ovom prilikom su dodijeljena i priznanja za najbolje pojedince, a oni su:

-Najbolji golman je Džafo Jusuf iz mekteba Misoča, kome je uručena diploma i prigodna hedija.

-Najbolji igrač je Grbić Ajdin iz mekteba Zabrđe, koji je također dobio prigodnu hediju.

Nakon finalnih utakmica, uslijedila je svečana ceremonija proglašenja najboljih i dodjela nagrada i priznanja. Odlomak iz Časnog Kur’ana proučio je Mešanović Ahmed, polaznik mektebske nastave u mektebu Zabrđe, nakon čega je uslijedilo intoniranje državne himne i zajedničkog tekbira, sa kojim je počinjala svaka utakmica obje lige.

Učesnicima su se obratili mr. Malik ef. Šljivo, koji je napravio retrospektivu same Lige.

Gospodin Bandar bin Kleeb zamjenik direktor KC „Kralj Fahd“ je izrazio zadovoljstvo što im je pružena prilika da budu domaćini današnjem druženju, te da su ovakvi projekti veoma bitni za mekteblije.

Glavni imam MIZ Sarajevo dr. sc Abdulgafar Velić, čestitao je svim muallimima i mekteblijama učesnicima Lige, a posebno najuspješnijima, podsjetivši na određene mektebske lekcije koje nas čine jačim i međusobno povezanijim, a mekteb nas općenito uči da budemo u svakom smislu bolji i što uspješniji.

-Trećeplasirane ekipe u obje konkurencije dobile su ponaosob svaki član ekipe bronzanu medalju i diplomu za mekteb, kao i drugoplasirane i prvoplasirane ekipe. Prvoplasirane ekipe su dobile i pehar za najusoješniju ekipu, s tim što je prvoplasirana ekipa u futsalu dobila i prelazni pehar koji se svake godine dodjeljuje pobjedničkoj ekipi.

Ovom prilikom, glavni imam MIZ-e Sarajevo dr. sc Abdulgafar Velić dodijelio je zahvalnicu zamjeniku direktora KC „Kralj Fahd“ gospodin Bandar bin Kleebu, koji kontinuirano podržava ovu aktivnost MIZ Sarajevo, poručivši kako je ovo sjajna prilika za popularizaciju mekteba i mektebske nastave kod naše djece i izrazivši nadu da će se ovakav vid aktivnosti kod naših mekteblija nastaviti i u budućnosti. Razgovaralo se i o mogućoj saradnji Medžlisa i Kulturnog Centra na više projekata.

Ovom prilikom zahvaljujemo se svim našim muallimima na iskazanom trudu da sa svojim mekteblijama budu dio ove priče. Zahvalnost iskazujemo i mekteblijama koji su učestvovali i njihovim kolegama i kolegicama iz njihovih mekteba koji su ih bodrili, kao i roditeljima koji su davali veliku podršku svima.

Facebook
Twitter