Mekteb Nahorevo: Bogat sadržaj mektebskih aktivnosti kroz radionice povodom mjeseca rebuil-evvela

Mjesec Rebiu-l-evvel je vrijeme kada se intenzivnije podsjećamo na život Muhammeda, s.a.v.s., njegovu poslaničku misiju i naslijeđe koje nam je ostavio. Vođeni time i ljubavlju prema Muhammedu, s.a.v.s., u mektebu Nahorevo, kroz edukativno-kreativne radionice i tematski pripremljene časove Sire Allahova Poslanika, a.s., cijeli mjesec rebiul-evvel, a u skladu sa manifestacijom Selam Ya Resulallah, koju organizira Medžlis IZ Sarajevo,  bio je posvećen podsjećanju na vrijednost, značaj i svrhu poslaničke misije Muhammeda, a.s.

U toku ovog mjeseca održani su tematski časovi s ciljem da se podrobnije i detaljnije podsjetimo na život Muhammeda, a.s., i sve ono što je on proživio u svome životu s ciljem popravljanja stanja u društvu. Također, mekteblije svih uzrasta su zajedno sa muallimom mr. Muhidin ef., i muallimom prof. Almom, cijeli mjesec svakog vikenda radili edukativno-kreativne radionice.

Mekteblije su napravile pano sa kratkim pregledom života Muhammeda, a.s., gdje su istakli najvažnije događaje iz života Muhammeda, a.s. Također, grupa mlađih mekteblija je izradila i „Poslanikovo stablo“ koje sadrži Poslanikovu, a.s., užu porodicu. Iduća radionica je bila posvećena hidžri i svojim kreativnim i složnim rukama, mekteblije su napravile maketu paukove mreže i gnijezda koje je čuvalo ulaz u pećinu gdje su se od potjere sklonili Muhammed, a.s., i Ebu Bekr, r.a.  

Jedna od radionica je bila „Sunce Poslanikovih, a.s., vrlina“ gdje su učili o vrlinama koje su krasile Muhammeda, a.s.. O važnosti donošenja salavata na našeg Miljenika Muhammeda, a.s., pokazali smo kroz veliki pano s mnogo srca koja nose salavate u sebi. Također, jedna od radionica u ovom periodu, a kojom smo zaokružili ovaj jedinstven projekat našeg mekteba, jeste „Srcu najdraži ajet ili hadis – bookmarker“.

Tokom ovog mjeseca organizirano je i natjecanje mekteblija kroz kvizove, izazove i društvene igre u cilju ponavljanja naučenog, a gdje su mekteblije bile nagrađene prigodnom nagradom.

Kruna ovog mjeseca je učešće hora mekteba Nahorevo na manifestaciji „Otvoreni mektebski dan“, ali i zapaženi rezultati ostvareni na natječaju u likovnim i literarnim radovima, gdje su mekteblijke Lamija Pandžić i Velida Salihić osvojile, drugo i treće mjesto.

Čitava ova prelijepa priča zaokružena je slatkim iznenađenjem za sve mekteblije, a posebno za najbolje, koji su nagrađeni i novčanim nagradama.

Molimo Gospodara da bude zadovoljan, da nas počasti da u srcima nosimo iskrenu ljubav prema Allahovom Miljeniku Muhammedu, s.a.v.s., da nas  počasti ustrajnošću i marljivošću, a prije svega krajnjom iskrenošću u svemu što radimo.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter